foto: unsplash.com
Šogad reģistrētas deviņas letālas elektrotraumas
Foto ilustratīva nozīme.
Sabiedrība
2020. gada 26. augusts, 15:12

Šogad reģistrētas deviņas letālas elektrotraumas

Jauns.lv / LETA

Lietotāju elektroietaisēs šogad reģistrētas 53 elektrotraumas, no kurām deviņas bijušas letālas, informē AS "Sadales tīkls" pārstāvji.

Turklāt bērni guvuši 16 no visām elektroietaisēs reģistrētajām elektrotraumām.

Kompānijā norādīja, ka ik nedēļu "Sadales tīkls" saņem informāciju par kādu sadzīves elektrotraumu, kas gūta lietotāju elektroietaisēs. 

Tostarp šonedēļ uzņēmums saņēmis informāciju no Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD), ka Pierīgā noticis traģisks negadījums, kurā elektrotraumas dēļ gājis bojā pusaudzis. Negadījums noticis klientam piederošā elektroietaisē, kas neietilpst "Sadales tīkla" infrastruktūrā. Tajā pašā vakarā saņemta arī informācija par letālu sadzīves elektrotraumu Vidzemē, kur, veicot bojāta ūdenssūkņa remontu, neatslēdzot elektroierīci no sprieguma, gājis bojā pieaugušais.

"Sadales tīkla" pārstāvji atzīmēja, ka elektrotraumu skaits ierasti pieaug gada siltajos mēnešos, tostarp šogad no 1.jūnija reģistrēti 28 ar elektrotraumām saistīti nelaimes gadījumi.

"Sadales tīkls" aicina ikvienu ievērot maksimālu piesardzību gan lietojot sadzīves elektroierīces, gan arī darba vajadzībām nepieciešamās iekārtas, kā arī par elektrodrošības noteikumiem atgādināt bērniem, tostarp atgādināt, ka ir aizliegts rāpties elektrolīniju balstos, mēģināt atvērt transformatoru punktus un citas elektroietaises, iet aiz elektroiekārtu drošības aizžogojumiem vai apakšstaciju teritorijās un citās bīstamās vietās, jo elektrība var radīt cilvēka dzīvībai bīstamu apdraudējumu. 

"Sadales tīkls" aicina arī mājaslapā "arelektribuneriske.lv" apgūt elektrodrošības noteikumus, apskatīties izglītojošus video sižetus un pārbaudīt savas zināšanas.

Gadījumos, kad iekštelpās kāds ir guvis elektrotraumu, ir aizdegusies elektroierīce vai notikusi kāda cita ar elektrību saistīta bīstama situācija - vispirms nekavējoties ir jāatslēdz īpašuma kopējais elektrības drošības slēdzis un tikai pēc tam var sekot pirmās palīdzības sniegšana cietušajam vai īpašuma glābšanas pasākumi. Savukārt, ja elektrības triecienu cilvēks ir guvis, saskaroties ar elektroapgādes infrastruktūru ārpus telpām, nekādā gadījumā nedrīkst tuvoties un pieskarties cietušajam, bet nekavējoties jāzvana Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam uz tālruni 112. Mēģinot glābt cietušo pašu spēkiem, letālu elektrotraumu var gūt arī pats glābējs.

"Sadales tīkls" ir valstij piederošajā "Latvenergo" koncernā ietilpstošs elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā. Kompānija nodrošina sadales elektrotīklu ekspluatāciju, atjaunošanu un plānveida attīstību, elektroenerģijas izlietošanas uzraudzību, zudumu samazināšanas pasākumus un elektroenerģijas uzskaiti, kā arī veic jaunu pieslēgumu izveidi.