foto: StarSpace privātais arhīvs
Viena diena StarSpace observatorijā. Suntažos ir vieta, kur zvaigznēs lūkoties
Novadu ziņas
2020. gada 25. augusts, 11:00

Viena diena StarSpace observatorijā. Suntažos ir vieta, kur zvaigznēs lūkoties

Aija Cepliša

Jauns.lv

Kaltiņu mājās Suntažos ir varena saimniecība – aitas, pīles, zosis, zirgi un vistas. Taču pagalmā ir viena balta ķieģeļu ēka ar kupolu, kas zinātkārus cilvēkus piesaista daudz vairāk. Tā ir observatorija, kas vilina astronomijas entuziastus un skolēnus, kuri vēlas kaut ko vairāk uzzināt par plašo debess jumu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viena diena StarSpace observatorijā

Kaltiņu mājās Suntažos ir varena saimniecība – aitas, pīles, zosis, zirgi un vistas. Taču pagalmā ir viena balta ķieģeļu ēka ...

gallery icon
25

Observatorijas StarSpace īpašnieki ir Anna un Arnis Ginteri, kuri uz Kaltiņiem, Arņa dzimtas īpašumu, pārvācās no Rīgas. Anna kopš bērnības bija aizrāvusies ar astronomiju; viņas tēvu interesēja zinātniskā un zinātniskās fantastikas literatūra, tāpēc arī Anna sāka to lasīt, aizrāvās un pat gribēja kļūt par kosmonauti. Vēlāk ar savu interesi viņa aplipināja vīru, tāpēc abiem arī radās vēlme izbūvēt pašiem savu observatoriju – lai teleskops nav katru reizi jānes ārā, jāregulē, jānes atkal iekšā… Sākumā domājuši par observatoriju tikai savam priekam, bet kāds tuvs draugs devis padomu nebūt tik savtīgiem un ar savu interesi un zināšanām par astronomiju dalīties ar citiem.

Mājas pagalmā bijis padomju laikos celts skābbarības tornis, to pārbūvējuši par observatoriju, un nu uz Kaltiņiem brauc interesenti pat no Daugavpils un Alūksnes. 

Redzēt Mēnesi tuvplānā 

Observatorijas viesiem jārēķinās ar pasākumu divu stundu garumā. Sākumā observatorijas pirmajā stāvā ir lekcija, kurā vieglā un saistošā valodā iespējams uzzināt vairāk par zvaigznēm, planētām, meteorītiem. Tiek arī pastāstīts un parādīts, kā pašam ar neapbruņoti aci atrast zvaigznājus. Noslēgumā ieinteresētie kāpj observatorijas trešajā stāvā, lai ielūkotos teleskopā. Anna teic, lai apskatītu visus objektus, ko var redzēt ar teleskopu, ar vienu apmeklējuma reizi nepietiek.

Iespaidīgi ir ieraudzīt visiem zināmo Mēnesi tuvplānā – ar krāteriem; skatīties, kā uz tā krīt gaisma, atrast vietu, kur nolaidās Apollo 11 komanda.

No planētām vislabāk redzami ir Saturns un Jupiters, bet tikpat iespaidīgi ir planetārie miglāji, galaktikas, zvaigznes, zvaigžņu kopas, arī Latvijas jaunā zvaigzne Liesma. Vēl var paspēt aplūkot zvaigzni Betelgeizi, jo pastāv iespēja, ka tā tuvākajā laikā varētu uzsprāgt. 

Uz Zvaigžņu vērotāju salidojumu

Ar observatorijas uzturēšanu Ginteru ģimene vēlas ne tikai apmierināt savu zinātkāri, bet arī popularizēt un ieinteresēt cilvēkus, īpaši jauniešus, zinātnē un astronomijā. Anna atklāj, ka milzu peļņu no observatorijas negūst, taču kaut nedaudz ir pietuvojusies savam bērnības sapnim saistīt ar šo nozari savu dzīvi. Kopā ar vīru aizrautīgi interesējas par astronomiju, brauc papildināt zināšanas uz konferencēm, rīko astrofotogrāfijas konkursu un, lai pulcētu interesentus, divas reizes gadā savā observatorijā aicina ļaudis uz publiskiem StarParty jeb Zvaigžņu vērotāju salidojumiem. 

Var pabarot arī jēriņus 

Ja ir labs laiks un atbraukušajiem ir interese, Anna labprāt izrāda arī savu saimniecību. Paralēli darbam Rīgā un observatorijā Ginteru ģimenei ir vairāk nekā 100 Latvijas tumšgalvju aitu. Bez lielā ganāmpulka viņiem ir arī zirgi, tītari, muskuspīles, pērļu vistiņas, tītari un zosis. Ne visi lauku bērni ir redzējuši tik dažādus mājdzīvniekus, par pilsētniekiem nemaz nerunājot!

Citreiz pavasaros atskrien tik daudz jēru, ka aitas nespēj visus aprūpēt; tad nu skolēniem dod rokās piena pudelītes un ļauj pabarot mazuļus.

Taču, lai cik dīvaini šķistu, dzīvnieki un zvaigznes aizrauj ne tikai bērnus, bet arī pieaugušos, kuri dažreiz uz observatoriju brauc svinēt pat dzimšanas dienu, ierodas kāzu dienā vai citos svētkos. 

Ņem vērā!

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

● Observatorijas adrese: Kaltiņi, Suntažu pagastā, Ogres novadā. Vairāk informācijas starspace.lv
● Observatorijas apskatei nepieciešams pieteikties iepriekš. Pirmdienās un trešdienās tiek gaidītas skolas un tūristu grupas. Otrdienās, ceturtdienās, piektdienās un sestdienās – individuālie apmeklētāji. Biļešu cenas pieaugušajiem ir 14,50 eiro, bērniem – 8,50 eiro, ģimenēm, pensionāriem, invalīdiem un grupām piemēro atlaides. 
● Debess novērojumi notiek diennakts tumšajā laikā. Vasarā (maijs – augusts) brīvdienās iespējams organizēt Saules novērojumus diennakts gaišajā laikā. Tie iepriekš jāpiesaka.
● Novērojumi nav iespējami, ja debesis klāj mākoņi, ir jebkāda veida nokrišņi un vēja ātrums brāzmās pārsniedz 15 m/s. Tad var gadīties, ka ieplānotajā datumā nekas vairāk par mākoņiem nebūs saskatāms. Lai savus viesus pasargātu no vilšanās, Anna seko līdzi laikapstākļu prognozei un viesus brīdina, kā arī piedāvā plānoto ekskursiju pārcelt uz citu datumu.