foto: Gvido Kajons
Viena diena Pedvāles mākslas parkā
Novadu ziņas
2020. gada 23. augusts, 08:16

Viena diena Pedvāles mākslas parkā

Anita Pīra

Jauns.lv

Vienas dienas ceļojumam Pedvāles mākslas parks ir lieliski piemērots – tas atrodas pusotras stundas brauciena attālumā no Rīgas, Kurzemē, Abavas upes ielejas kreisajā krastā, līdzās gleznainajai Sabilei. Te baudāmi ne tikai ainaviski dabasskati, bet arī to pievienotā vērtība – brīvā dabā novietotie dažādu mākslinieku radītie vairāk nekā 120 mākslas darbi, kas izpildīti visdažādākajās tehnikās.

Pedvāles mākslas parks

Vienas dienas ceļojumam Pedvāles mākslas parks ir lieliski piemērots – tas atrodas pusotras stundas brauciena attālumā no Rīgas, Kurzemē, Abavas ...

gallery icon

Pedvāles mākslas parka (iepriekš saukta par Pedvāles Brīvdabas mākslas muzeju) veidošanu 1991. gadā sāka pazīstamais tēlnieks Ojārs Arvīds Feldbergs. Viņš pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas iegādājās Firksu-Pedvāles un Briņķu-Pedvāles muižas un sāka Brīvdabas mākslas muzeja veidošanu. Parka koncepcijas pamatā ir ainavas, kultūras mantojuma un mākslas integrācija vienotā vidē. Tēlnieka mērķis bija radīt vietu, kurā radošā doma varētu veidoties un realizēties saskaņā ar ainavisko vidi un mākslinieku radītie darbi kļūtu par šīs vietas sastāvdaļu. Tas te arī pilnībā ir īstenojies, un mākslinieki, kas piedalās simpozijos un radošajās darbnīcās, gūst iedvesmu ainavā un izmanto dabā pieejamos materiālus.

Pa mākslas darbam uz hektāru

Parka jeb muzeja pastāvīgo kolekciju veido vairāk nekā 100 mākslas darbu, kas tapuši simpoziju, plenēru un darbnīcu laikā. Pedvālē apskatāmas paša tēlnieka Ojāra Feldberga skulptūras, Latvijas un ārzemju mākslinieku vides objekti, glezniecības, grafikas un foto izstādes. Parka ekspozīcijas regulāri tiek papildinātas un mainītas.

Parka teritorijā atrodas divas senas muižas – Firkspedvāle un Briņķpedvāle, kuras ir valsts nozīmes pieminekļi un ietilpst īpaši aizsargājamā kultūrvēsturiskajā teritorijā Abavas ieleja. Vēstures dokumentos Pedvāle pirmo reizi minēta 1230. gadā kā viens no Austrumkursas kungu novadiem, kas ietilpa kuršu un lībiešu apdzīvotajā Vanemas zemē. Pirmais zināmais Pedvāles zemes īpašnieks Hanss Kuke šo īpašumu 14. gadsimta beigās saņēma no Livonijas ordeņa, bet līdz 1939. gadam, kad uz Vāciju repatriējās Firkspedvāles muižas barons Volfgangs fon Firkss, Pedvālei bijuši 34 īpašnieki. Padomju laikā bijušo muižu īpašumus izmantoja tā laika kolektīvo saimniecību vajadzībām, muižas izpostīja, apkārtnei ļāva aizaugt ar krūmiem. Ojārs Feldbergs ar savu radošo darbību atgriezis muižai dzīvību; te norisinās vērienīga rekonstrukcija, lai muiža atdzimtu un būtu piemērota mākslinieku un viesu uzņemšanai.

No muzeja par parku

No 2018. gada septembra muzejs oficiāli tiek dēvēts par Pedvāles mākslas parku, kura teritoriju nepilnu 100 hektāru platībā veido daudzveidīga ainaviska vide – pļavas, krūmāji, lēzenas nogāzes, dziļas ielejas, avoti, strauti un līkumaina upīte. Te ir ideāla vieta, kurā izpausties visdažādāko radošo nozaru pārstāvjiem un izmantot mākslinieku rezidenci un parka teritoriju izstādēm, koncertiem, uzvedumiem un citām mākslinieciskām izpausmēm, kuras pieejamas visplašākajai sabiedrībai.

Parka brīvdabas ekspozīcijā skatāmi mākslas darbi, kas radīti simpoziju un darbnīcu laikā, kā arī Ojāra Feldberga skulptūras un vides mākslas objekti.

Lai to apskatītu, jārēķinās vismaz ar pāris stundu garu pastaigu, tās laikā lēni un mierīgi var aplūkot mākslas darbus, kuros orientēties palīdz īpašs katalogs, ko katram apmeklētājam izsniedz pie ieejas parkā. Jāņem vērā, ka katram mākslas objektam ir savs mūžs – īsāks un garāks –, tāpēc var gadīties, ka to var redzēt tikai kādu laiku.

Ņem vērā: vasarā Mākslas parks atvērts katru dienu no 10 līdz 18.

Pieaugušajiem biļete maksā 3 eiro, skolēniem, studentiem, pensionāriem – 2,50 eiro. Ir arī ģimenes un grupu biļetes. Vairāk informācijas mājaslapā.

Kur paēst?

Vari paņemt līdzi savu groziņu un uzrīkot pikniku, protams, iepriekš saskaņojot ar Mākslas parka pārstāvjiem. Taču vari arī doties uz tuvumā esošo Sabili, piemēram, uz jaunatvērto mājīgo restorānu Sidra nams, kur nogaršot Sabiles sidru un citus Latvijas ogu un augļu vīnus kopā ar lieliski pagatavotu ēdienu. Vai arī – pa ceļam uz Rīgu piestāt pie Plostkroga Abavas krastā Plostos, kur var aplūkot vienu no lielākajiem Latvijas manteļskursteņiem.