foto: Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde
Aplūko! Baldonē atrasti apslēpti dārgumi no 17.gadsimta
Kultūra
2020. gada 19. augusts, 21:19

Aplūko! Baldonē atrasti apslēpti dārgumi no 17.gadsimta

Jauns.lv

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs 18.augustā saņēmis izcilu krājuma papildinājumu: agrākajā Kurzemes un Zemgales hercogistes teritorijā Baldones Viesuļu māju zemē atrasto monētu depozītu – vairāk nekā 270 monētu, kas kaltas 17. gadsimta gaitā.

Depozītā ir astoņas lielas sudraba monētas – Nīderlandes Savienoto Provinču Republikas un Spānijas Nīderlandes dālderi jeb patardi, daži Nīderlandes ceturtdaļdālderi, Polijas sešgraši, Zviedrijas virsvaras laikā Rīgā kaltie trīspelheri (pusotrgraši) un šiliņi.

foto: Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde

Noteikt visas depozīta monētas un precīzāk datēt tā noguldīšanas laiku būs iespējams vien pēc monētu notīrīšanas. Pašlaik tās var datēt ar 17. gadsimta beigām.

foto: Latvijas Nacionālais vēstures muzejs

Ievērojot likumā par kultūras pieminekļu aizsardzību noteikto kārtību rīcībai ar senlietām, kas attiecas uz laika posmu līdz 17. gadsimtam ieskaitot, par monētu atrašanu ģimenes zemes īpašumā Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldei ziņoja Augusts Gerdts. Pārvaldes darbinieki atradumu pieņēma, kopā ar atradēju pārbaudīja atraduma vietu un nogādāja depozītu muzejā.

foto: Latvijas Nacionālais vēstures muzejs

Nacionālā Kultūras mantojuma pārvalde stāsta, ka monētas tika atrastas nevis vienuviet, bet gan izklaidus, kas nozīmē, ka depozīts, kā tas nereti gadās arot zemi, ir ticis aizķerts ar arklu un izsvaidīts pa lauku. Ņemot vērā atrastā depozīta sastāvā esošo monētu datējumu, visticamāk, tas noslēpts Lielā Ziemeļu kara sākumā ap 1700. gadu.

foto: Latvijas Nacionālais vēstures muzejs

Kā norāda Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, Baldones Viesuļu depozīts būs vērtīgs papildinājums muzeja krājumam, un tā izpēte ļaus papildināt informāciju par naudas apgrozības procesiem Latvijas teritorijā. Muzejs pateicas depozīta atradējam Gerdta kungam un Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes darbiniekiem.