foto: Zane Bitere/LETA
Bezbiļetnieks pret paša gribu. Vai "Rīgas satiksme" prāto labot situāciju?
Covid-19 pandēmijas ierobežojumu dēļ rīdzinieki negribot var kļūt par sabiedriskā transporta "zaķiem", jo pie vadītāja braukšanas biļetes vairs nevar iegādāties.
Sabiedrība
2020. gada 17. augusts, 03:45

Bezbiļetnieks pret paša gribu. Vai "Rīgas satiksme" prāto labot situāciju?

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Covid-19 pandēmijas laikā braukšanas biļetes Rīgas sabiedriskajā transportā vairs nevar iegādāties pie vadītāja, un pasažieri, kuri tikai trolejbusā vai autobusā atklāj, ka viņu e-talonā beigušās biļetes, negribot kļūst par "zaķiem" un labu medījumu "Rīgas satiksmes" kontrolieriem, kuri nu no nelaimīgā braucēja var iekasēt 20-30 eiro lielu sodu naudu.

20 eiro sods jāsamaksā uz vietas, bet vēl par desmit eiro tas pieaug gadījumos, ja izraksta rēķinu un to samaksā vēlāk. Tomēr ne visi labprātīgi izvēlējušies tēlot zaķi. Jaunciema iedzīvotājs Kaspars Jauns.lv pastāstīja:

"Pēc Rīgas mērogiem dzīvoju praktiski meža vidū (Jaunciemā) – nav neviena veikala, kur var nopirkt biļeti. Ja jābrauc ar agro rīta vai pēdējo vakara autobusu un neesmu piefiksējis, ka man e-talonā vairs nav biļetes, negribot kļūstu par bezbiļetnieku. Ko man darīt, ja iekāpj kontrole un es pats pret savu gribu esmu "zaķis"? Kā "Rīgas satiksme" domā atrisināt šo jautājumu? Vai man jāstāv autobusa priekšgalā un visu laiku jāskatās, vai tik neiekāpj kontrolieri? Tad, kad viņus redzi, uzreiz jālec ārā, lai izvairītos no soda..."

"Rīgas satiksmes"sabiedrisko attiecību speciālists Viktors Zaķis Jauns.lv skaidroja: "Jā, tagad tā ir, ka biļetes pie vadītāja vairs nevar iegādāties. Tas, protams, pasažieriem rada neērtības. Domājam, ka ar laiku atgriezīsimies pie vecās kārtības, kad biļeti varēja nopirkt pie vadītāja, arī šajā ierobežojumu laikā. Bet konkrētu datumu nevaru pateikt. Daļa transportlīdzekļu kabīnes nav noslēgtas, tās ir atvērtas pret salonu, tagad tās aprīkojam ar aizsargstiklu, kas šoferim ļautu tirgot biļetes. Biļetes vadītājs netirgo tikai drošības apstākļu dēļ, lai viņu pasargātu no iespējamās inficēšanās ar koronavīrusu. Ja viņi saslims, tad sabiedriskais transports Rīgā vispār nekursēs.

Šobrīd nav citu variantu, kā iegādāties e-talonu tirdzniecības vietās, kuru galvaspilsētā ir vairāk par 400. E-talonu (Rīdzinieka kartē vai zilo) var papildināt arī "Rīgas satiksmes"mājaslapā (www.rigassatiksme.lv/lv/interneta-veikals), bet jārēķinās, ka interneta veikalā nopirktās biļetes uzreiz šajā mirklī neielādēsies, tas notiek ar laika nobīdi. Aicinu pasažierus sekot līdzi biļešu skaitam e-talonā un to laikuspapildināt, jo kontrolieriem bezbiļetniekus nav tiesības tikai pabrīdināt, viņiem tiem jāpiemēro naudas sods."

Jāatgādina, ka e-talona vai Rīdzinieka kartē ielādēto biļešu skaitu var pārbaudīt jebkurā e-talonu tirdzniecības vietā, kā arī mājaslapā www.ridziniekakarte.lv.