1dienas
21stundas
40minūtes
19sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
112

Autobuss, kurā brauca Autotransporta direkcijas pārstāvji, nonāvē velosipēdistu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Riebiņu novada Rušonas pagasta Šņepstos ceturtdien, 6. augustā, firmas „B-Bus” autobuss „Scania” notrieca velosipēdistu, kurš negadījuma vietā no gūtajām traumām mira. Autobusā bija Sabiedriskā transporta padomes un Autotransporta direkcijas delegācija, kas bija devusies uz Latgali spriest par sabiedriskā transporta pakalpojuma iepirkumu, kurā startē arī „B-bus”.

Autobuss, kurā brauca Autotransporta direkcijas pā...

Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes pārstāve Lāsma Kursīte Jauns.lv informēja: „6. augustā pulksten 13.28 uz autoceļa P62 Riebiņu novadā Šņepstu ciemā notika sadursme starp autobusu „Scania” un velosipēdistu - 1972. gadā dzimušu vīrieti. No gūtajām traumām notikuma vietā velosipēdists gāja bojā. Par šo faktu ir sākts kriminālprocess pēc krimināllikuma 260. panta 2. daļasm un šobrīd policija skaidro notikušā apstākļus.”

Krimināllikuma pants par ceļu satiksmes noteikumu vai transportlīdzekļu ekspluatācijas noteikumu pārkāpšanu, ja cietušajam nodarīts smags miesas bojājums vai izraisīta cilvēka nāve, par ko apsūdz autobusa vadītāju, paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku līdz pieciem gadiem. 

foto: ekrānuzņēmums no video
Ceturtdienas pusdienlaikā netālu no Preiļiem notika traģiska avārija, kurā bojā gāja velosipēdists.
Ceturtdienas pusdienlaikā netālu no Preiļiem notika traģiska avārija, kurā bojā gāja velosipēdists.

Autotransporta direkcijas sabiedrisko attiecību vadītāja Zane Plone Jauns.lv par negadījuma apstākļiem pastāstīja: „Viena no Autotransporta direkcijas funkcijām ir Sabiedriskā transporta padomes sēžu organizēšana. Tādējādi Autotransporta direkcija, plānojot izbraukuma sēdi, veica cenu aptauju, uzrunājot piecus pārvadātājus. Ua aicinājumu piedalīties cenu aptaujā atsaucās SIA “B-Tour” - viena no „B-bus” struktūrvienībām), kas attiecīgi arī nodrošināja šo pakalpojumu.

Autobusā negadījuma laikā atradās vairāki Sabiedriskā transporta padomes locekļi un Autotransporta direkcijas darbinieki, kuru darba specifika ir saistīta ar sēdē skatīto jautājumu saturu. Neviens no autobusa pasažieriem negadījumā necieta.”

„B-Bus” uzņēmumi pašlaik nodrošina Rīgas mikroautobusu satiksmi („Rīgas mikroautobusu satiksme”), autobusu satiksmi Ventspils, Jelgavas, Alūksnes un Ādažu novadā, kā arī starppilsētu satiksmi ar vairākām Kurzemes pilsētām („Sabiedriskais autobuss”).

Negadījumā iesaistītas autobusu firmas pārstāve Maija Lazdiņa Jauns.lv par avārijas apstākļiem teica: 

“Ceļa posmā Preiļi-Aglona autobuss “Scania Irizar K400” ar valsts reģistrācijas numuru EA 4747 iekļuva ceļu satiksmes negadījumā.

SIA “Sabiedriskais autobuss” piedalījās Autotransporta direkcijas rīkotajā cenu aptaujā, kurā, piedalījās vairāki pārvadātāji. SIA “Sabiedriskais autobuss” ar izdevīgāku piedāvājumu ieguva tiesības nodrošināt šo pakalpojumu. Neregulāros pasažieru pārvadājumus ar autobusiem uzņēmums nodrošina, izmantojot zīmolu “B-Tour”. Negadījumā neviens no autobusa pasažieriem nebija cietis, un saskaņā ar aculiecinieku sniegtajām liecībā, autobusa vadītājs ar 30 gadu stāžu rīkojās profesionāli un esošajā situācijā izdarīja maksimāli iespējamo, lai izvairītos no vēl lielākas traģēdijas – ja autobuss iebrauktu blakus esošajā grāvī un apgāztos, sekas varēja būt vēl traģiskākas. Autobusa vadītājs domāja par salonā esošo pasažieru drošību. Precīzu informāciju par negadījuma apstākļiem sniegs valsts policija.”