foto: Edijs Pālens/LETA
Soda Latgales ceļu policisti, kura skaidroja apstākļus ar brāli saistītam negadījumam
Latgales ceļu policiste aktīvi piedalījās negadījuma apstākļu noskaidrošanā un fiksēšanā, diktējot tekstu, ko radiniekam rakstīt paskaidrojumā, un veicot nekorektu alkohola koncentrācijas noteikšanas pārbaudi.
112
2020. gada 6. augusts, 13:53

Soda Latgales ceļu policisti, kura skaidroja apstākļus ar brāli saistītam negadījumam

Jauns.lv / LETA

Apelācijas instances tiesa atstājusi negrozītu naudas sodu un liegumu ieņemt amatu Latgales ceļu policistei, kura, būdama interešu konflikta situācijā, nelikumīgi piedalījās ar pašas brāli saistīta ceļu satiksmes negadījuma apstākļu noskaidrošanā.

31.jūlijā stājies spēkā Latgales apgabaltiesas spriedums, ar kuru atstāts negrozīts KNAB lēmums administratīvi sodīt Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Satiksmes uzraudzības rotas vecāko inspektori Jeļenu Kozeri par amatpersonas amata funkciju īstenošanu interešu konflikta situācijā attiecībā uz radinieku, kā arī citu amatpersonu ietekmēšanu, informēja KNAB.

2019.gada 21.novembrī KNAB pieņēma lēmumu administratīvi sodīt Kozeri, kura 2018.gada 5.novembrī notikušā ceļu satiksmes negadījuma apstākļu noskaidrošanā un fiksēšanā pārkāpa likumu "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā".

KNAB konstatēja, ka Kozere savā brīvajā laikā saņēma zvanu par satiksmes negadījumu, kurā iesaistīts viņas brālis. Pēc zvana saņemšanas vecākā inspektore devās uz negadījuma vietu, kur aktīvi piedalījās negadījuma apstākļu noskaidrošanā un fiksēšanā, diktējot tekstu, ko radiniekam rakstīt paskaidrojumā, un veicot nekorektu alkohola koncentrācijas noteikšanas pārbaudi.

Papildus Kozere pieņēma pārējo negadījumā iesaistīto personu paskaidrojumus, kā arī veica citas darbības un deva norādes policistiem, kas piedalījās negadījuma apstākļu noskaidrošanā.

Par interešu konflikta pārkāpumu KNAB piemēroja Kozerei 350 eiro naudas sodu, kā arī papildsodu - liegumu divus gadus ieņemt noteiktus valsts amatpersonas amatus. Sodītā amatpersona KNAB lēmumu pārsūdzēja Daugavpils tiesā, kas Kozeres pārsūdzību apmierināja daļā, atceļot amatu ieņemšanas liegumu.

Abas puses tiesas spriedumu pārsūdzēja Latgales apgabaltiesā, kas pilnībā atstāja spēkā KNAB pieņemto lēmumu. Apelācijas instances tiesa norādījusi, ka "Kozere ar savām darbībām ne tikai degradēja valsts policijas prestižu un darbu, bet arī citiem valsts policijas darbiniekiem ir radījusi paļāvību, ka par tik būtiskiem pārkāpumiem tiesa aprobežojas ar naudas sodu".

KNAB priekšnieka vietniece izmeklēšanas darbību jautājumos Ineta Cīrule norāda, ka KNAB pieņemtais lēmums un tiesas spriedums ir nepārprotams atgādinājums ikvienai amatpersonai izmantot tai uzticētās pilnvaras godprātīgā un taisnīgā veidā.

Gadījumi, kad amatpersonas pilnvaras krustojas ar personīgajām interesēm un radu un draugu būšanu, nav pieņemami un ir sodāmi ar pilnu likuma bardzību - gan naudas sodu, gan terminētu liegumu ieņemt noteiktus amatus, norāda Cīrule, piebilstot, ka tikai nepārprotami disciplinējoši mēri var kalpot kā mācība gan pašiem pārkāpējiem, gan citām amatpersonām.

Latgales apgabaltiesas 29.jūlija spriedums nav pārsūdzams un stājies spēkā 31.jūlijā.