foto: unsplash.com
Studenti aktīvi izmanto iespēju pieteikties studijām klātienē
Tava izglītība
2020. gada 27. jūlijs, 21:40

Studenti aktīvi izmanto iespēju pieteikties studijām klātienē

Jauns.lv / LETA

No šodienas topošie studenti varēja pieteikties studijām klātienē, un šo iespēju reflektanti ir aktīvi izmantojuši.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) komunikācijas vadītāja Lana Janmere atklāja, ka šodien līdz plkst.18 LLU uzņemšanas kontaktpunktu Jelgavas pilī apmeklēja 170 topošie studenti un maģistranti.

Pēc pirmās uzņemšanas dienas LLU pamatstudiju programmas esot saņēmušas 657 pieteikumus, taču kā pirmā studētgribētāju prioritāte LLU programmas norādītas 211 pieteikumos, kas ir būtiski vairāk nekā iepriekšējos gados pēc pirmās uzņemšanas dienas, pauda Janmere.

Viņa norādīja, ka līderpozīcijas pēc pirmās dienas jau ierasti vairākus gadus saglabā divas studiju programmas - pamatstudiju programma "Veterinārmedicīna" un augstākā līmeņa studiju programma "Projektu vadība".

LLU apmeklētāju plūsma esot vienmērīga, drūzmēšanās nenotiek un apmeklētāju rinda tiek regulēta, kad nepieciešams. "LLU ir liela priekšrocība, ka atrodamies plašajā Jelgavas pilī," pauda Janmere, uzsverot, ka uzņemšana notiek divās zālēs, savukārt uzgaidīšanai pieejami vairāki gaiteņi un plaši foajē, kur ir izvietotas arī sēdvietas drošā attālumā.

Vairākās vietās LLU esot nodrošinājuši roku dezinfekcijas līdzekļus un izvietojuši norādes par distances ievērošanu. "Turklāt apmeklētāji ir ļoti disciplinēti un norādes ievēro," atklāja Janmere, informējot, ka arī darbinieku darbavietas ir izveidotas tā, lai būtu drošs attālums gan starp kolēģiem, gan apmeklētājiem.

Arī Latvijas Universitātes (LU) Studentu servisu departamenta direktors Jānis Saulītis klāstīja, ka līdz plkst.16.40 LU bija klātienē ieradušies vairāk nekā 1000 reflektantu. Viņš norādīja, ka kopumā līdz šim brīdim LU ir apstiprināti aptuveni 1600 reflektantu pieteikumi, no kuriem 35% ir pašu spēkiem internetā pieteikušies. Atlikušie 65% to izdarīja šodien klātienē.

LU pārstāvis arī norādīja, ka šodien no rīta, pirms sākās uzņemšanas process klātienē, LU sistēmā esot bijuši 15 000 pieteikumi, ko bija veikuši vairāk nekā 4500 cilvēki. Lielākā daļa no tiem vēl nav apstrādāti, informēja Saulītis.

Viņš arī stāstīja, ka pašu spēkiem internetā pieteikties varēja šā vai pērnā gada vidējās izglītības ieguvēji, jo viņu izglītības iegūšanas fakts ir pieejams datu bāzē. Tāpat internetā pieteikties varēja tie, kuriem nav nekādu īpašu priekšrocību, piemēram, no olimpiāžu rezultātiem.

Tie kuriem ir paredzētas priekšrocības vai izglītība iegūta senāk - ir jāreģistrējas klātienē. Lai to nodrošinātu, LU izvēlējās klātienes uzņemšanu rīkot Lielajā aulā. Saulītis stāstīja, ka reflektantus sagaida cilvēks, kurš koordinē plūsmu.

Ja reflektants vēl nav pieteicies, tad viņu sūta uz datorklasi, savukārt, ja pieteikums jau ir aizpildīts elektroniski - tad reflektantu sūta pie reģistratora Lielajā aulā. Tur pēc katra cilvēka tiek dezinficēta darba virsma un izmantotās ierīces.

Saulītis klāstīja, ka pirms došanās Lielajā aulā ir jāņem kārtas numuriņš un jāgaida uzaicinājums. Tāpat kārtas numuriņu varot paņemt aplikācijā, un tad reflektants var izklīst un atrasties jebkurā vietā, jo aplikācija signalizēs, kad topošajam studentam laiks atgriezties rindā, lai dotos pie reģistratora.

Tāpat universitātē esot izvietotas drošības svītras, lai nodrošinātu distances ievērošanu, un Lielajā aulā atrodoties 12 operatori. Rindā universitāte cenšas ielikt līdz 20 cilvēkiem, lai tādējādi mazinātu pūli, teica Saulītis. Vienlaikus viscaur LU esot pieejami dezinfekcijas līdzekļi - gan pie reģistratora, gan datorklasēs un citur.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Vienlaikus arī Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Uzņemšanas komisijas vadītāja Inesa Bušovska skaidroja, ka līdz plkst.17 pamatstudijām šodien pieteikties klātienē bija ieradušies ap 300 studentiem, taču viņa prognozēja, ka kopā ar maģistrantūras reflektantiem un pēc koledžas reflektantiem potenciālo studētgribētāju skaits varētu būt 500.

Viņa stāstīja, ka RTU uzņemšanas procesu organizē trīs telpās - priekštelpā, kur konsultanti palīdz aizpildīt elektronisko pieteikumu, otrā telpā, kur operatori apstiprina pieteikumu un trešajā telpā, kurā pieteikties dodas maģistrantūras reflektanti.

Bušovska uzsvēra, ka visās telpās starp operatoriem un reflektantiem ir ievērota divu metru distance, kā arī pie katra galda atrodas dezinfekcijas līdzekļi. Viņa arī pastāstīja, ka otrajā telpā drīkst atrasties ne vairāk kā astoņi reflektanti.

Viņa arī minēja, ka reflektantiem ir pieejamas arī sejas maskas un sejas vairogi, tomēr tā, kā RTU ir nodrošinājusi divu metru distanci, tās pēc būtības neesot nepieciešamas, tomēr, ja reflektanti vēlēsies - RTU tās nodrošinās.

Bušovska pastāstīja, ka šodien pamatstudijās pieprasītākās programmas bija "Arhitektūra", "Datorsistēmas", "Būvniecība", "Uzņēmējdarbība un vadīšana", kā arī citas.

Jau ziņots, ka studijām vairākās augstskolās no šodienas varēs pieteikties klātienē, kā arī apstiprināt iepriekš iesniegtu elektronisko pieteikumu, ierodoties vienā no vienotajā sistēmā iesaistīto augstskolu uzņemšanas kontaktpunktiem.

Pieteikšanās studijām vairākās Latvijas augstskolās norit kopš 13.jūlija.

12 Latvijas augstskolās - Banku augstskolā, biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolā "RISEBA", Daugavpils Universitātē, Ekonomikas un kultūras augstskolā, Informācijas sistēmu menedžmenta augstskolā, LLU, LU, Liepājas Universitātē, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā, RTU, Ventspils Augstskolā un Vidzemes Augstskolā - pieteikšanās studijām norit elektroniski Vienotajā valsts un pašvaldību portālā "Latvija.lv", taču savi pieteikumi studētgribētājiem jāapstiprina, klātienē ierodoties augstākās izglītības iestādē.

Savukārt reflektantus, kuri ir ieguvuši vidējo izglītību ārzemēs un nepretendē uz studijām valsts finansētās studiju vietās vai studiju programmās, kurās ir noteikts studējošo skaita ierobežojums, pirmajā gadā pēc vidējās izglītības iegūšanas augstskolas un koledžas sāka reģistrēt un uzņemt no 29.aprīļa.

Vienotajā pieteikumā studijām var norādīt līdz desmit studiju programmām no piedāvāto augstskolu studiju programmu klāsta. Izvēlētajām studiju programmām var piešķirt līdz 20 prioritātēm.

Maksa par pieteikumu studijām ir 35 eiro, un tajā var būt iekļautas vairākas studiju programmas vai studiju veidi.

Izveidot elektroniski un apstiprināt pieteikumu, neierodoties klātienē, reflektants var pats, ja vidējā izglītība ir iegūta 2019. vai 2020.gadā, ja nav priekšrocības uzņemšanas konkursā, ja studētgribētājs nav atbrīvots no reģistrācijas maksas, ja reflektants ir Latvijas pilsonis vai nepilsonis, ja var autentificēties e-pakalpojumam ar savu drošo autentifikāciju, kā arī tad, ja portālā neparādās paziņojums, ka pieteikums jāapstiprina klātienē.