foto: Shutterstock
Vai māte invalīde var tiesāties ar meitām par naudu aprūpei?
Vispirms būtu jāvēršas vietējās pašvaldības sociālajā dienestā.
Sabiedrība
2020. gada 24. jūlijs, 04:50

Vai māte invalīde var tiesāties ar meitām par naudu aprūpei?

Elmārs Barkāns

"Likums un Taisnība"

"Esmu 1. grupas invalīde, un vai es varu prasīt naudu meitām savai aprūpes nodrošināšanai – kopēja algošanai?" Jautā žurnāla "Likums un Taisnība" lasītāja

Atbild Gundega Miķelsone, zvērinātu advokātu biroja "Centrs" zvērināta advokāte:

Ja esat 1. grupas invalīde, tad vispirms jums jāvēršas vietējās pašvaldības sociālajā dienestā ar lūgumu nodrošināt jums kopēju, kā arī ar jautājumiem par valsts nodrošinātās palīdzības apjomu, kas jums pienākas. Tad arī noskaidrosiet, vai jums vispār nepieciešams no meitām prasīt naudu kopēja algošanai.

Ja valsts nenodrošina tādu palīdzību, kāda jums nepieciešama, vispirms ieteicams ar meitām aprunāties un pastāstīt par savām vajadzībām. Ja vien meitām būs tāda iespēja, viņas savu atbalstu mātei neliegs.

Vēršanās tiesā pret meitām ar prasību par uzturlīdzekļu piedziņu no viņām vienmēr jāatstāj kā galējais līdzeklis. Turklāt, pirms vērsties tiesā, jāņem vērā šādi apstākļi:

1) vecāku prasību par uzturlīdzekļu piedziņu no bērniem tiesa apmierinās tikai tad, ja varēsiet pierādīt, ka pati nespējat sevi apgādāt un nodrošināt sev visu nepieciešamo;

2) pēc tam tiesa vērtēs, kādā apmērā un kādās daļās bērniem ir pienākums maksāt uzturlīdzekļus vecākiem vai vienam no viņiem; te ietilpst arī pieprasīto uzturlīdzekļu samērīguma izvērtējums ar bērnu materiālo stāvokli;

3) bērnu var atbrīvot no pienākuma uzturēt vecākus, ja tiesa konstatē, ka vecāki bez dibinātiem iemesliem izvairījušies pildīt savus pienākumus pret bērnu.

Piemēram, Rīgā no valsts budžeta līdzekļiem finansētā asistenta pakalpojumu personas ar 1. grupas invaliditāti var saņemt līdz 40 stundām nedēļā. Asistenta pakalpojuma mērķis – palīdzēt cilvēkam ar invaliditāti pārvietoties ārpus mājokļa. Jo cilvēkam ir vairāk ārpusmājas aktivitāšu, jo vairāk stundu var saņemt asistenta pakalpojumu.

Lai pieaugušais ar 1. vai 2. grupas invaliditāti saņemtu asistenta pakalpojumu, pašvaldības Sociālajā dienestā jāiesniedz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas iesniegums, lūdzot piešķirt asistenta pakalpojumu. Iesniegumā jānorāda aktivitātes ārpus mājokļa, kurās būs nepieciešams asistenta atbalsts.