foto: Publicitātes foto
Ēdolē tapis piemineklis Krišjānim Valdemāram
“Zināšanas ir vērtība, ko cilvēkam neviens nevar atņemt,” vēsta Krišjāņa Valdemāra citāts uz pieminekļa.
Novadu ziņas
2020. gada 19. jūlijs, 05:23

Ēdolē tapis piemineklis Krišjānim Valdemāram

Kas Jauns Avīze

Kuldīgas novadā, Ēdoles Dzirnavu dārzā, uzstādīts Artūra Bruno Štrausa veidotais piemineklis latviešu jūrniecības celmlauzim Krišjānim Valdemāram Pretī gaismai.

Valdemārs 1847. un 1848. gadā dzīvoja Ēdolē. Viņa uzdevums bija kārtot muižas grāmatvedību un strādāt par skrīveri, tomēr daudz lielāku interesi Valdemārs veltīja vietējo zemnieku stāvoklim. Viņš nepilnu divu gadu laikā saliedēja zinātkārus, izglītoties gribošus jaunos latviešus, pavēra viņiem iespēju izrauties no gara un finansiālās nabadzības, radīja sapņus, kas, iespējams, vēlāk piepildījās.

Arī jaunās skulptūras ideja ir – ar izglītošanu pret tumsonību. Tā veidota kā simbols pirmās latviešu valodas grāmatu bibliotēkas izveidei, kuru Valdemārs atvēra 1848. gadā Ēdoles baznīcā. Grāmatas bija novietotas baznīcas ģērbkambara skapī, maksa par vienas lietošanu bija viena kapeika, pavisam trūcīgajiem nebija jāmaksā.

Pieminekli svinīgi atklās 16. augustā, turklāt izrādīs Ēdolei veltītu lugu. “Kādas laimīgas nejaušības pēc pagājušā gada nogalē, meklēdama pavisam citus faktus un liecības, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atradu Friča Adamoviča skatu spēli, kas veltīta Ēdolei – konkrēti laika periodam, kad Valdemārs dzīvoja un darbojās Ēdolē,” atklāj iestudējuma veidotāja, Nacionālā teātra aktrise, Ēdoles folkloras kopas Ēdol’s Ķist’ vadītāja Zane Jančevska.

Lugu izspēlēs paši ēdolnieki ar dažiem papildspēkiem. Valdemāra lomā iejutīsies Jaunā Rīgas teātra topošais aktieris Jānis Grūtups.