foto: Paula Čurkste/LETA
Petraviča norāda, ka bērnu ar invaliditāti problēmas tiek risinātas, taču trūkst līdzekļu
Smagākā problēma bērnu ar invaliditāti ģimenēm ir asistentu trūkums, atkārtoti atzīmēja labklājības ministre Ramona Petraviča.
Politika
2020. gada 13. jūlijs, 08:12

Petraviča norāda, ka bērnu ar invaliditāti problēmas tiek risinātas, taču trūkst līdzekļu

Jauns.lv / LETA

Nevar teikt, ka valsts nav neko darījusi bērnu ar invaliditāti problēmu risināšanā, taču problēmas labklājības jomā ir ik uz soļa, šorīt Latvijas Radio uzsvēra labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV), atzīmējot līdzekļu trūkumu nozarē.

Smagākā problēma bērnu ar invaliditāti ģimenēm ir asistentu trūkums, atkārtoti atzīmēja politiķe. Viņa solīja, ka mēģinās panākt izmaiņas šajā jomā, piemēram, tiek plānots atteikties no atskaitēm asistentu pakalpojumu apmaksai, asistentu atalgojumu plānots palielināt līdz 608 eiro u.tml.

Ministre gan atzina, ka vēl būs jāgaida uz valdības kolēģu atbalstu Labklājības ministrijas (LM) sagatavotajiem priekšlikumiem, par kuriem tiks diskutēts nākamā gada budžeta sagatavošanas laikā.

Petraviča pastāstīja, ka izmaiņas sagaidāmas arī atelpas pakalpojumā šīm ģimenēm, lai šo palīdzību varētu saņemt arī mājās. Šādas izmaiņas jau tiek virzītas izskatīšanai valsts sekretāru sanāksmē. Savukārt kopā ar Valsts kanceleju iecerēts organizēt sarunas ar iesaistītajām pusēm, lai maksimāli plaši apzinātu jomas problēmas.

Asistentu pakalpojumu pilnveidošana ir aktuāla daudzus gadus un prasa ievērojamus līdzekļus. "Ceru uz koalīcijas partneru izpratni un atbalstu, lai varētu šo problēmu risināt. Vienlaikus ir skaidrs, ka budžeta veidošanas sarunas būs grūtas, jo Covid-19 pandēmijas izraisītā krīze valsts finanšu iespējas krietni pasliktinājusi," iepriekš teica ministre.

LM prioritāro pasākumu sarakstā iekļauts papildu finansējuma pieprasījums izmaiņām asistenta pakalpojumā personām ar invaliditāti. Asistenta pakalpojums pašvaldībā, ko finansē no valsts budžeta, tika ieviests 2013.gadā, lai sniegtu atbalstu nokļūšanai darba vietā, izglītības iestādē vai pakalpojumu saņemšanas vietā, kā arī, lai palīdzētu personu ar invaliditāti ģimenes locekļiem un veicinātu to iesaisti darba tirgū.

Diskusijās ar nevalstiskajām organizācijām, pakalpojuma saņēmējiem un pašvaldību sociālajiem dienestiem secināts, ka asistenta pakalpojums neapmierina mērķa grupu un pakalpojuma nodrošināšanā ir nepieciešamas izmaiņas, pauda LM.

LM piedāvā valdībai piecus pakalpojuma izmaiņu variantus. Viens no tiem paredz ievērojami mainīt un paplašināt pakalpojumu bērniem ar invaliditāti, nosakot pavadoņa un asistenta pakalpojumus, un vienlaikus arī mainīt pakalpojuma piešķiršanas kārtību. Papildus plānots ieviest vienotu anketu pakalpojuma nepieciešamības izvērtēšanai pilngadīgām personām un paaugstināt asistenta atalgojumu. Lai to īstenotu, kopā nepieciešami 23,3 miljoni eiro 2021.gadā.

LM piedāvā arī ģimenēm ar apgādājamajiem bērniem piešķirt jaunu pabalstu 50 eiro apmērā par katru bērnu. Jaunā pabalsta kopējā ietekme uz valsts budžetu 2021.gadā plānota virs 30 miljoniem eiro.

Domājot par pietiekamiem ienākumiem vecumdienās, LM piedāvā veikt valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas pensiju apdrošināšanai par tiem bērna ar invaliditāti kopšanas pabalsta saņēmējiem, kuri nestrādā.

Tāpat plānots precizēt ģimenes valsts pabalsta saņemšanas nosacījumus tām ģimenēm, kurās aug bērns ar invaliditāti un kurš sava veselības stāvokļa dēļ nevar turpināt mācības pēc 15 gadu sasniegšanas.

LM pārstāvis skaidroja, ka šobrīd šie bērni ģimenes valsts pabalstu nesaņem, ja neturpina mācības, kas LM skatījumā nav pareizi. Savukārt atbalsta pilnveidošanai aizbildņiem plānots dubultot pabalstu aizbildnim par bērna uzturēšanu, vienādojot to ar pabalstu audžuģimenē ievietota bērna uzturam.