Sabiedrība
2020. gada 3. augusts, 06:50

Pansionātā aizliedz spēlēt "Superbingo". Ko vēl nedrīkst sociālās aprūpes centros?

Elmārs Barkāns

"Likums un Taisnība"

„Dzīvoju sociālās aprūpes centrā, rīcības spēja man nav noņemta. Katru svētdienu man patīk skatīties un arī izspēlēt "Superbingo" vienā variantā par pusotru eiro, bet sociālie darbinieki man to liedz darīt. It kā sociālās aprūpes centrā tas neesot ļauts. Saprotu tā ir azartspēle, bet mani līdzekļi to ļauj (tā ir mana nauda, ne no viena neaizņemos). Kāpēc es to nevaru tērēt, kā vēlos? Raidījumā esmu redzējis, ka no cietiem aprūpes centriem piedalās to klienti. Kāpēc man to liedz," jautā žurnāla "Likums un Taisnība" lasītājs Mārtiņš.

Labklājības ministrijas Sociālo pakalpojumu departamenta direktors Aldis Dūdiņš informēja:

„Sociālās aprūpes centru (SAC) darbību reglamentē ārējie (likumi un Ministru kabineta noteikumi) un iekšējie (pašvaldību un SAC ) normatīvie akti. Ārējie normatīvie akti tiešā veidā nenosaka aizliegumu vai atļauju SAC klientiem iesaistīties azartspēlēs. Ja SAC iekšējās kārtības noteikumi vai ar klientu noslēgtais līgums šādus ierobežojumus paredz, tad tie būtu respektējami. Konflikta situācijas gadījumā SAC klientiem strīdīgie jautājumi būtu risināmi ar iestādes administrāciju, mēģinot panākt iesaistītajām pusēm pieņemamu risinājumu”.

Tā kā sociālās aprūpes vai rehabilitācijas atbalsta saņēmējam būtu jāiepazīstas ar centra iekšējās kārtības noteikumiem, jo ir iestādes, kurās melns uz balta rakstīts, ka azartspēles spēlēt nedrīkst. Piemēram, Rundāles novada Saulaines sociālā centra nolikumā teikts, ka klientiem „aizliegts spēlēt galda vai citas spēles, lai gūtu materiālu vai citāda veida labumu (azartspēles)”.

Ko nedrīkst sociālās aprūpes centros?

foto: Lita Krone/LETA
Pansionātu iemītniekiem jāievēro virkne iekšējās kārtības noteikumu, kas gan ir samērojami ar veselo saprātu: jāizturas laipni, jāievēro kārtība, nesmēķēt tam neparedzētās vietās, nenodarboties ar pašārstēšanos un tā tālāk.

Sociālās aprūpes centri izdot savus iekšējos kārtības noteikumus, kas pārsvarā ir ar standartprasībām visiem klientiem (protams, tajos var iekļaut arī citus noteikumus, piemēram, nespēlēt azartspēles vai nodarboties ar sektantisku sludināšanu). Parasti sociālās aprūpes centra telpās un teritorijā ir aizliegts:

* ienest un uzglabāt alkoholiskos dzērienus un citas apreibinošās vielas; * smēķēt tam neparedzētās vietās; * ienest, uzglabāt un lietot bojātus produktus ar notecējušu derīguma termiņu; * pēc pulksten 23.00 skaļi klausīties radio vai skatīties televīziju, ja tas traucē citiem; * bez administrācijas atļaujas izmitināt radiniekus un svešas personas; * turēt dzīvniekus, kā arī ienest vai ielaist dzīvniekus no ielas; * personīgā lietošanā izsniegto inventāru dot citiem, pārdot, sabojāt vai iznīcināt; * istabiņās lietot elektroplītis, dažādas apsildāmās ierīces un pašizgatavotas elektroierīces (ēdiens jāgatavo tam paredzētās telpās, virtuvē) bez saskaņošanas ar administrāciju; * istabiņās mazgāt un žāvēt veļu; * spļaut uz grīdas, slaucīt rokas aizkaros, mest nederīgus priekšmetus ārā pa logu un tamlīdzīgi; * nesaskaņojot ar medicīnas personālu apmeklēt ārstus, pieteikt vizītes; * uzglabāt un izmantot jebkāda veida ieročus un munīciju, pirotehniku vai toksiskas vielas.

Tāpat var būt noteiktas arī citas prasības, kā, piemēram, saudzēt ziedus un citus apstādījumus, lietas kārtīgi novietot tam paredzētās vietās - skapjos, izturēties laipni, nenodarboties ar sektantisku sludināšanu, uzglabāt vai lieto medikamentus bez saskaņošanas ar medicīnisko personālu.