foto: Pixabay.com
Visās Baltijas valstīs pieaugusi elektroenerģijas cena
Sabiedrība
2020. gada 29. jūnijs, 17:31

Visās Baltijas valstīs pieaugusi elektroenerģijas cena

Jauns.lv / LETA

Pagājušajā nedēļā Baltijas valstīs vidējā elektroenerģijas cena vienoti pieaugusi, sasniedzot 45,28 eiro par megavatstundu (MWh), informē AS "Latvenergo".

Cenu pieaugums bija novērojams arī Somijā un divos tirdzniecības apgabalos Zviedrijā, kur nedēļas vidējā elektroenerģijas cena bija ap 45 eiro par MWh. Cenu kāpumu ietekmēja radušās tehniskās problēmas atomelektrostacijās un jaudu ierobežojumi starp Zviedrijas tirdzniecības apgabaliem. Tajā pašā laikā Norvēģijā elektroenerģijas cenas samazinājās, jo sniega kušanas rezultātā pieauga ūdens daudzums rezervuāros.

Salīdzinot ar nedēļu iepriekš, "Nord Pool" reģionā patēriņš pieauga līdz 6372 gigavatstundām (GWh), bet izstrādes apjomi pieauga līdz 6243 GWh.

Aizvadītajā nedēļā Baltijas valstīs kopējais elektroenerģijas patēriņš samazinājās par 6% līdz 442 GWh. Tostarp Latvijā patēriņš samazinājās par 9% līdz 115 GWh, Lietuvā patēriņš samazinājās par 2% līdz 211 GWh, bet Igaunijā patēriņš samazinājās par 10% līdz 116 GWh.

Pagājušajā nedēļā Baltijā, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, kopējā elektroenerģijas izstrāde pieauga par 19% līdz 298 GWh. Igaunijā novērots lielākais elektroenerģijas izstrādes pieaugums - par 45% līdz 88 GWh. Lietuvā ražošanas apjomi pieauga par 13% līdz 99 GWh, savukārt Latvijā saražotās elektroenerģijas apjoms pieauga par 9% līdz 111 GWh.

Izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 97%, Igaunijā 75%, bet Lietuvā 47%. Baltijas valstīs pagājušajā nedēļā tika saražoti 67% no reģionā patērētā elektroenerģijas apjoma.