Sabiedrība
2020. gada 28. jūnijs, 04:05

Vai Černobiļas avārijas seku likvidatora atraitnei pēc vīra nāves pienākas pabalsts?

Elmārs Barkāns

"Likums un Taisnība"

"Esmu Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidatora atraitne – dzīvoju viena, bērnu nav. Uzzināju, ka likvidatora nāves gadījumā, ja nāve iestājusies šīs katastrofas seku dēļ, viņa ģimenei pienākas pabalsts, bet Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra man to atteica, jo esmu darba attiecībās. Ar vīru kopā nodzīvoju 32 gadus, tagad esmu 2. grupas invalīde. Vai man tiešām šis pabalsts nepienākas, kurš likums to nosaka? Cik liels ir šis pabalsts, un kādos gadījumos to izmaksā atraitnei?" Žurnālam "Likums un Taisnība" vaicā lasītāja Nellija no Rīgas.

Atbild Dace Prenclava, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte.

Tiesības uz valsts sociālo pabalstu mirušā Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībnieka ģimenei nosaka saskaņā ar Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieku un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas rezultātā cietušo personu sociālās aizsardzības likuma 11. pantu.

Unikāli un vēsturiski kadri - Černobiļa laiku lokos

Černobiļas AES katastrofa bija 1986. gada 26. aprīlī notikusī kodolkatastrofa Černobiļas AES, Ukrainas PSR (tagadējā Ukrainas teritorijā), PSRS. Tā tiek ...

gallery icon
139

Tiesības uz pabalstu mirušā Černobiļas avārijas seku likvidēšanas dalībnieka pārdzīvojušajam laulātajam ir personām, kuras ir Latvijas pilsoņi, nepilsoņi, ārvalstnieki un bezvalstnieki, kuriem ir pastāvīgās uzturēšanās atļaujas, ja:

* attiecīgā dalībnieka nāves cēlonis ir slimība, kurai ir noteikta cēloņsakarība ar Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas darbu veikšanu (atzinumu izsniedz Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīcas Aroda un radiācijas medicīnas centra ārstu komisija);

Selfijus uzņem pat valdība: Černobiļā atklāj 1986.gadā uzsprāgušā atomreaktora pārsegu

gallery icon
28

* pārdzīvojušais laulātais nav stājies citā laulībā un ir bijis mirušā apgādībā.

Apgādību pamato ar administratīvās tiesas spriedumu par šā fakta konstatāciju. Apgādības fakts jākonstatē uz Černobiļas avārijas seku likvidācijas dalībnieka nāves dienu.

Pabalsta apmērs ir 100 eiro mēnesī. Tā izmaksu izbeidz, ja pārdzīvojušais laulātais:

Māras un Dmitrija ceļojums uz Černobiļu

gallery icon
81

* noslēdz citu laulību;

* kļūst par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu Par valsts sociālo apdrošināšanu.

Tādējādi Nellijas kundzei nepienākas pabalsts, jo viņa ir darba ņēmēja.