foto: Shutterstock
Vai vecāku tiesību atņemšana nozīmē, ka nav arī jāmaksā uzturlīdzekļi?
Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā skaidro, ka arī tad, ja vienam no vecākiem bāriņtiesa ir pārtraukusi aizgādības tiesības vai tās atņemtas ar tiesas spriedumu, saglabājas pienākums rūpēties par bērnu.
Sabiedrība
2020. gada 27. jūnijs, 06:12

Vai vecāku tiesību atņemšana nozīmē, ka nav arī jāmaksā uzturlīdzekļi?

Sniedze Smilga

"Likums un Taisnība"

"Manam vīram ir pārtrauktas mūsu bērna aizgādības tiesības. Vai viņam ir jāmaksā bērnam uzturlīdzekļi?" Jautā žurnāla "Likums un Taisnība" lasītāja Anita

Dažkārt cilvēki domā – ja jau vienam vai abiem vecākiem ir atņemtas bērnu aizgādības tiesības, tātad viņi ir brīvi no jebkādiem pienākumiem pret saviem bērniem. Taču tā nav.

Pienākums nezūd

Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā skaidro, ka arī tad, ja vienam no vecākiem bāriņtiesa ir pārtraukusi aizgādības tiesības vai tās atņemtas ar tiesas spriedumu, saglabājas pienākums rūpēties par bērnu. Šajā situācijā bērna mātei ir tiesības (taču ne pienākums) pieprasīt no sava vīra uzturlīdzekļus bērnam.

Ja tēvs uzturlīdzekļus nemaksā vai viņam nav ienākumu, tad, saņemot mātes iesniegumu, uzturlīdzekļus maksās Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija no valsts budžeta.

Minimālais apmērs

Latvijā patlaban katram no vecākiem ir noteikts šāds minimālais uzturlīdzekļu apmērs: 107,50 eiro mēnesī (līdz 7 gadu vecumam) un 129 eiro mēnesī (no 7 gadu vecuma) katram bērnam. Tiesas ceļā var pieprasīt arī lielāku uzturlīdzekļu summu.

Ja viens no vecākiem nemaksā uzturlīdzekļus, tad Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija otram no vecākiem vai aizbildnim izmaksā summu, kura ir nedaudz mazāka par minimālo apmēru, šogad attiecīgi 103,20 un 122,55 eiro mēnesī. 2020. gadā šīs summas palielināsies attiecīgi līdz 107,50 un 129 eiro mēnesī.

Nav jāmaksā adopcijas gadījumā

Tam no vecākiem, kurš nemaksā uzturlīdzekļus, krājas uzturlīdzekļu parāds, kam pierēķina likumiskos procentus, 6% gadā. Ja parādu nenomaksā, fonda administrācija to nodod piedziņai tiesu izpildītājam. Ja parādniekam nav ienākumu, tiesu izpildītājs var pārdot izsolē viņa māju vai dzīvokli.

Uzturlīdzekļus var pieprasīt ne tikai otrs no vecākiem, bet arī bērna aizbildnis. Uzturlīdzekļi nav jāmaksā tikai tad, ja bērns ir adoptēts.

Bērnu tiesību aizsardzības likuma 30. panta ceturtajā daļā ir rakstīts: “Bērna vecākiem ir pienākums gādāt par bērna uzturēšanu vai samaksāt par bērna aprūpes pakalpojumiem arī tad, ja abiem vecākiem vai vienam no viņiem ar tiesas spriedumu atņemtas aizgādības tiesības. Šis pienākums nav jāpilda laikā, kad bērns ir nodots adoptētāju aprūpē.”

Naudu prasa, tikties neļauj

Dzīvē gadās dažādas domstarpības.

Pirmais gadījums. Pēc laulības šķiršanas bērna māte ļoti ierobežo tēva tikšanās iespējas ar bērnu. Māte tiesas ceļā ir pieprasījusi samērā lielus uzturlīdzekļus, un tēvs tos godprātīgi maksā. Vīrietis jautā: “Par ko es maksāju, ja man neļauj tikties ar manu bērnu?”

Ko darīt? Tas, ka tiesa ir noteikusi bērna pastāvīgo dzīvesvietu pie mātes, neierobežo tēva tiesības tikties un uzturēt personiskas attiecības ar bērnu. Ja situāciju nevar atrisināt sarunu ceļā, tēvs var sniegt tiesā prasību par saskarsmes tiesību nodrošināšanu.

Uzturlīdzekļu vietā izvēlas pabalstus

Otrs gadījums. Absurda situācija, kad māte nepieprasa uzturlīdzekļus un neļauj tēvam strādāt legālu darbu. Māte ir 2. grupas invalīde, veselība ļauj strādāt, taču sieviete to nevēlas. Abas ar meitu iztiek no invaliditātes pensijas un bērna pabalsta.

Ģimenei piešķirts trūcīgas ģimenes statuss, viņas dzīvo labiekārtotā sociālajā dzīvoklī, un pašvaldība apmaksā komunālos pakalpojumus. Meitas tēvam ir pārtrauktas aizgādības tiesības, taču tēvs ar viņu tiekas, un attiecības ir labas.

Māte aizliedz tēvam strādāt legālu darbu, jo tad ģimenes ienākumi vairs neatbildīs trūcīgas ģimenes statusam un zaudēs pašvaldības palīdzību. Viņa vīrietim ir uzstādījusi ultimātu: “Ja strādāsi oficiālu darbu, neļaušu tikties ar meitu!” Tēvs nezina likumus un pakļaujas šādai šantāžai.

Šādas tuvredzīgas attieksmes dēļ viņam neveidojas sociālās iemaksas vecuma pensijai un nav apdrošināšanas stāža, kas būs nepieciešams, lai saņemtu vecuma pensiju.

Šī situācija var turpināties tikmēr, kamēr attapsies sociālais dienests, kas parasti prasa, lai pabalstu saņēmēji paši iesaistās sava materiālā stāvokļa uzlabošanā. Šajā gadījumā sieviete var pieprasīt uzturlīdzekļus no bērna tēva. Viņš nemaksā? Jāraksta iesniegums Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijai, būs uzturlīdzekļi no valsts. Un tikai pēc tam pašvaldība lems, vai ģimenei pienākas tās palīdzība.