"Tie būs gadi" - Kalnmeiers atklāj, cik ātri Zolitūdes traģēdija varētu tikt iztiesāta. VIDEO
Jau pirmā instance Zolitūdes traģēdijas krimināllietu varētu skatīt vairāk kā gadu, teic ģenerālprokurors. Viss kopā vilksies gadiem ilgi.
Sabiedrība
2015. gada 14. oktobris, 08:30

"Tie būs gadi" - Kalnmeiers atklāj, cik ātri Zolitūdes traģēdija varētu tikt iztiesāta. VIDEO

Jauns.lv

Pirmā tiesu instance tā dēvēto Zolitūdes traģēdijas krimināllietu, kas pirms dažām dienām nodota Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesao, varētu skatīt vairāk nekā gadu, intervijā LTV raidījuma "Rīta Panorāma" teica ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Vienlaikus konkrētus termiņus Kalnmeiers atturējas nosaukt, jo lieta ir apjomīga. "Tie būs gadi," uz jautājumu, cik ilgi lietu varētu skatīt visas tiesu instances, atbildēja ģenerālprokurors.

Runājot par lietas izskatīšanu, Kalnmeiers sacīja, ka tās būs būvniecības ekspertu cīņas. Tāpat lietā ir daudz cietušie. Komentējot to, vai ir pietiekami pierādījumi, lai vainīgie saņemti sodu, Kalnmeiers norādīja, ka pilnīgi drošs neviens nevar būt.

Vienlaikus ģenerālprokurors skaidroja, ka iegūtie pierādījumi pierāda, piemēram, to, ka ir pieļautas būtiskas atkāpes no būvnormatīviem, nepareizi aprēķinātas slodzes.

"Tur jautājums nebija sabruks vai nesabruks, bet jautājums, kad sabruks," teica Kalnmeiers.

Izmeklēšanas gaitā noskaidrots, ka bija vismaz 30 gadījumi, kad Zolitūdes traģēdiju bija iespējams novērst.

Pirmdien žurnālistiem viens no prokuroriem Agris Skradailis norādīja: "Aizdomājoties par šo skaitli, jādomā par to, kādā apmērā izpaudusies personu nolaidība un neizdarība."

Savukārt prokurors Kaspars Cakuls norādīja, ka lietā pieteiktais kompensāciju apmērs pārsniedz 155 miljonus eiro. Kopumā lietā par cietušajiem atzītas 263 personas. Lietā ir 144 liecinieki, tāpat piesaistīti desmit eksperti.

Prokurors arī atgādināja, ka joprojām vairākām juridiskajām un fiziskajām personām ir uzlikts arests dažādai kustamajai un nekustamajai mantai, kā arī naudas līdzekļiem.

Lietas apjoms esot ievērojams, tās materiāli apkopoti 80 sējumos. Kopumā apsūdzību uzturēs Skradailis, Cakuls un Jekaterina Kušakova.