foto: Ieva Makare/LETA
Vietām ūdens iesilis jau līdz +22 grādiem; aizliedz izmantot vienu no Rīgas iecienītākajām peldvietām
Citās Rīgas oficiālajās peldvietās aizliegumu pagaidām nav.
Sabiedrība
2020. gada 13. jūnijs, 11:15

Vietām ūdens iesilis jau līdz +22 grādiem; aizliedz izmantot vienu no Rīgas iecienītākajām peldvietām

Jauns.lv

Ūdens temperatūra peldvietās sestdienas rītā bija no +9 grādiem vietām jūrā līdz +22 grādiem dažās upēs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra un pašvaldību sniegtā informācija.

Vietām Kurzemes rietumkrastā, kā arī Vidzemes piekrastē - tai skaitā pie Ventspils un Saulkrastiem - ūdens temperatūra jūrā tikai +9..+10 grādi, citviet Latvijas piekrastē tā sasniedz +13..+17 grādus.

Jūras peldvietās Jūrmalā un Rīgā ūdens temperatūra sestdienas rītā bija +14..+15 grādi.

Ūdens temperatūra ezeros +15..+20 grādi, tai skaitā +17..+19 grādi Ķīšezerā un +19 grādi Bābelītes ezerā.

Ūdens temperatūra Ventā +17..+19 grādi, Lielupē +19..+22 grādi, Gaujā +16..+18 grādi, Aiviekstē +19..+20 grādi, Daugavā +17..+22 grādi, tai skaitā +17 grādi Lucavsalā. Lielākajā daļā Latvijas upju ūdens temperatūra pārsniedz +15 grādus.

Pēc Veselības inspekcijas valsts monitoringa ietvaros veiktajām peldvietu ūdens kvalitātes pārbaudēm ir noteikts aizliegums peldēties Daugavas peldvietā „Rumbula", kurā konstatēts augsts mikrobioloģiskais piesārņojums, portālu Jauns.lv informēja Rīgas pašvaldībā.

Pie peldvietas arī izvietotas brīdinājuma zīmes par peldēšanās aizliegumu.

Inspekcijas speciālisti atgādina, ka aizliegums peldēties liecina, ka peldoties šādā ūdenī pastāv lielāks risks saslimt ar kādu no ādas, gļotādas vai kuņģa - zarnu trakta infekcijas slimībām.

Veselības inspekcijas skaidro, ka jūnija peldūdens kvalitāti varētu būt ietekmējušas pēdējo nedēļu spēcīgās lietusgāzes un iespējamā piesārņojuma ieskalošanās no apkārtējās sauszemes teritorijas, kā arī lietus ūdeņu kopā ar neattīrītiem notekūdeņiem iepludināšana ūdenstilpēs.

Nākamā ūdens paraugu ņemšanas reize ir plānota 6. un 7. jūlijā.