foto: ekrānuzņēmums no video
„Mēs neizdzīvosim bez viesstrādniekiem, lai kā mēs gribētu vai negribētu to atzīt," uzskata uzņēmējs
2020. gada 22. maijs, 14:10

„Mēs neizdzīvosim bez viesstrādniekiem, lai kā mēs gribētu vai negribētu to atzīt," uzskata uzņēmējs

Jauns.lv

„Cilvēku aizbraukšana atpakaļ uz darba vietām, kur viņi strādāja, ir neizbēgama. Darbaspēks ir resurss, par ko cīnās visa Rietumeiropa. Vācija pat Ukrainā ir uztaisījusi savu valsts aģentūru, kas vāc cilvēkus un sūta darbā. Lielbritānijas uzņēmēji ir gatavi nomāt lidmašīnas, lai lidotu pakaļ darbiniekiem. Latvijas politiķi dara pretēji, sakot, ka mums nevajag viesstrādniekus,” RīgaTV 24 raidījumā „Preses Klubs” par darbaspēka trūkumu un nepieciešamību ievest viesstrādniekus saka uzņēmējs, SIA "Karavela" valdes loceklis Andris Bite.

Bite atklāj, ka arī viņš savā uzņēmumā nodarbina viesstrādniekus, jo vietējo darbinieku vienkārši neesot. „Mēs neizdzīvosim bez viesstrādniekiem, lai kā mēs gribētu vai negribētu to atzīt. Ja mēs gribam, lai ekonomika augtu, vajag jaunu darbaspēku. Ja būs pieprasījums, cilvēki aizbrauks uz citām valstīm,” pārliecināts ir Bite.

Uzņēmējs uzsver, ka ar darbaspēka trūkumu Latvija cīnījusies gadiem, pirms situācijas, kas ir izveidojusies tagad, bet, skatoties, ko māca bezdarbniekos, viņam ir skaidrs, ka tā ir tikai naudas apgūšanas sistēma, kur cilvēki aiziet pavadīt laiku, taču viņi nav gatavi strādāt un tādi nebūs.

„Tas ir zemē nomests laiks un nauda. Latvijā ir ap 6 -7 % bezdarbnieku, bet mēs dzīvojām bez darbiniekiem, vedām tos no Ukrainas, jo mēs attīstījāmies, bet vietējie nenāca strādāt. Šobrīd ātri neko nevar izdarīt, var tikai sākt strādāt pie tā, lai pēc desmit gadiem cilvēki sāktu atgriezties atpakaļ,” uzskata SIA „Karavela” valdes loceklis.