foto: LETA
Katram ēdināšanas un izmitināšanas sektorā strādājošajam varētu izmaksāt 300 eiro lielu grantu mēnesī
Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV).
Sabiedrība
2020. gada 20. maijs, 17:25

Katram ēdināšanas un izmitināšanas sektorā strādājošajam varētu izmaksāt 300 eiro lielu grantu mēnesī

Jauns.lv / LETA

Katram ēdināšanas un izmitināšanas sektorā strādājošajam varētu trīs mēnešus izmaksāt 300 eiro lielu grantu mēnesī, norādījis ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pieņemot, ka grantiem tiktu pieteikti visi sektorā nodarbinātie, tas valsts budžetam izmaksātu 36 miljonus eiro. Ekonomikas ministrs piebilda, ka patlaban nav zināms, kurā budžeta programmā šie līdzekļi tiks rasti.

Viņš informēja par Ekonomikas ministrijas (EM) priekšlikumu ēdināšanas un izmitināšanas sektora uzņēmumiem piedāvāt divu pakāpju atbalsta mehānismu darbības atsākšanai - grantus nodarbinātības veicināšanai un bezprocentu aizdevumu apgrozāmajiem līdzekļiem.

Pēc ministra stāstītā, tūrisma nozares komersantiem ēdināšanas un izmitināšanas sektoros zaudējumi kopš marta vidus ir vismaz 77 miljoni eiro un vislielākās problēmas sektoram rada apgrozāmo līdzekļu trūkums. Abos sektoros tiešā veidā ir cietuši aptuveni 4000 mazie un vidējie uzņēmumi, radot negatīvu ietekmi uz aptuveni 40 000 sektorā nodarbināto.

Vitenberga priekšlikums ir nodrošināt katram ēdināšanas un izmitināšanas sektorā strādājošajam 300 eiro lielu grantu, kas tiktu izmaksās trīs mēnešus - no 1.jūlija līdz septembra beigām. 

Vaicāts par otru atbalsta mehānismu sektoram - bezprocentu aizdevumu apgrozāmajiem līdzekļiem, Vitenbergs atzina, ka šis priekšlikums patlaban tiek apspriest ar "Attīstības finanšu institūciju Altum", ar kur kopā varētu tiks izstrādāts minētais atbalsta mehānisms.

Ekonomikas ministrs norādīja, ka šodien viņa vadītajā darba grupā tika apspriests iespējamais atbalsts ēdināšanas un izmitināšanas nozarei, ko darba grupa un nozares pārstāvji konceptuāli atbalstījuši. "Nākamais solis ir izstrādāt piedāvājumu līdz tādai gatavības pakāpei, lai atbalsts stātos spēkā ar 1.jūliju," informēja Vitenbergs.

Lai veicinātu uzņēmējdarbības atsākšanu tūrisma sezonā, EM piedāvā divu pakāpju atbalsta mehānismu - nodarbinātības veicināšanai gan izmitināšanas un ēdināšanas sektoros, gan tūrisma operatoru pakalpojumu sniedzējiem tiek piedāvāts ieviest trīs mēnešu grantu uzņēmuma saimnieciskās darbības saglabāšanai; savukārt saimnieciskās darbības atsākšanai un jaudas palielināšanai komersantiem tiks izstrādāts mehānisms bezprocentu aizdevumu saņemšanai.

EM skaidroja, ka grants nodarbinātības veicināšanai paredzēts uzņēmējiem, kas sniedz izmitināšanas, viesmīlības vai tūrisma operatoru pakalpojumus. Atbalstu uzņēmējs varēs izmantot dažādu operacionālo izmaksu segšanai, tai skaitā darbinieku algām, telpu nomai, preču iepirkšanai, utt. Paredzams, ka atbalsts tiks piešķirts trīs mēnešu periodā pēc tekošās algas un nodokļu nomaksas. Tāpat sektoram tiek piedāvāts bezprocentu nenodrošināts apgrozāmo līdzekļu aizdevums saimnieciskās darbības atjaunošanai.

Tūrisma nozares atbalsta plānā EM vēl ir paredzējusi vērtēt, kā risināt tūrisma operatoru un aģentūru nodrošināto, bet nenotikušo ceļojumu un braucienu kompensācijas jautājumu klientiem, piedāvāt darbinieku apmācības pārkvalifikācijai rudens/ziemas sezonā, un citi.

Jau vēstīts, ka ekonomikas ministrs Vitenbergs rosināja piemērot tūrisma un viesmīlības nozarei samazinātu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi 5% apmērā, lai šīm nozarēm palīdzētu Covid-19 pandēmijas izraisītajā krīzē.

Tomēr finanšu ministra Jāņa Reira (JV) vadītā darba grupa šo priekšlikumu rosināja neskatīt ārkārtējās situācijas palīdzības kontekstā, bet gan spriest par šo priekšlikumu nodokļu izmaiņu kontekstā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās