foto: Rojs Maizītis
Rīgas autoostā pārtrauc un atjauno sejas masku tirgošanu. Pasažieri divas dienas aptiekā nevarēja nopirkt obligātos aizsarglīdzekļus
Rīgas autoostas aptieka teju divas dienas sagādāja lielas problēmas pasažieriem, jo vienīgajā aptieka autoostā, kur pārdeva obligāti lietojamās sejas maskas, tās nebija.
Sabiedrība
2020. gada 15. maijs, 11:50

Rīgas autoostā pārtrauc un atjauno sejas masku tirgošanu. Pasažieri divas dienas aptiekā nevarēja nopirkt obligātos aizsarglīdzekļus

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs trešdien, 13. maijā, “Apotheka” aptiekās aizliedza tirgot vienreizlietojamās sejas maskas, jo tajā tirgotās konkrētās partijas vienreizlietojamām maskām dokumentācija neatbilda reālajam produktam. Ja citviet tas lielas problēmas nesagādāja, jo pircējs varēja aiziet uz citu tirgotavu, tad Rīgas autoostā pasažieriem tas radīja problēmas.

Sejas masku tirdzniecība “Apotheka” aptiekā Rīgas Starptautiskajā autoostā tika pārtraukta tieši dienu pēc tam, kad visā Latvijā tika noteikta prasība sabiedriskajā transportā šajā ārkārtējās situācijas laikā lietot sejas maskas. Bet autoostā vienīgā aptieka, kur tās varēja nopirkt, bija tieši “Apotheka” (izņemot tirdzniecības automātu pie autoostas durvīm). Pasažierim, kuram līdz autobusa atiešanai palikušas tikai dažas minūtes, nav laika pārskriet pāri ielai uz lielveikalu vai Centrāltirgus aptieku un masku nopirkt tur.

Jāteic, ka tieši Rīgas autoostā pasažieri izturas atbildīgāk pret sejas masku lietošanu, jo tā ir vieta, kur šoferis pasažieri var atstāt uz perona – bez sejas maskas neielaižot autobusā.

“Apotheka” farmaceite Ludmila 12. maijā Jauns.lv teica: “Šodien, kā arī aizvakar un vakar ļoti strauji pieauga pieprasījums pēc sejas maskām. Tās pērk ļoti daudz, cilvēki laikam jau zina par jaunajiem noteikumiem. Prasa arī pa vienai maskai, bet pa vienai netirgojam – tas nav higiēniski”.

Sabiedriskajā transportā un pieturvietās sejas maskas lieto negribīgi

Jauns.lv novēroja, ka pirmajā dienā pēc obligātās seju maksu lietošanas noteikšanas sabiedriskajā transportā Rīgas pasažieri, tās lietoja visai negribīgi. Atkarībā ...

gallery icon
102

Tagad “Apotheka” komunikācijas vadītāja Inga Cīrule Jauns.lv informēja, ka sejas masku tirdzniecība autoostā ir atjaunota: “Darījām visu iespējamo, lai vienreizlietojamās sejas maskas pēc iespējas drīzāk atgrieztos aptieku plauktos.

Jau no šodienas “Apotheka” aptiekās, tostarp aptiekā Rīgas autoostā, pieejamas cita ražotāja vienreizlietojamās sejas maskas".

Tāpat Rīgas autoostā un Rīgas Centrālajā dzelzceļa stacijā šobrīd ir izvietoti īpaši sejas maskas automāti. Autoostā sejas masku tirdzniecības automāts ir novietots pie izejas uz autobusu atiešanas platformām, bet dzelzceļa stacijā tas atrodas pie vienas no ieejām.

Sejas masku automāts Rīgas Centrālajā dzelzceļa stacijā

VAS "Latvijas dzelzceļš" kā lielākās daļas dzelzceļa staciju telpu īpašnieks un apsaimniekotājs ir gatavs iznomāt vietas komersantiem sejas masku tirdzniecības ...

gallery icon
6

VAS "Latvijas dzelzceļš" kā lielākās daļas dzelzceļa staciju telpu īpašnieks un apsaimniekotājs ir gatavs iznomāt vietas komersantiem sejas masku tirdzniecības automātu izvietošanai, pastāstīja uzņēmuma pārstāve Ella Pētermane.

Autotransporta direkcijas pārstāve Zane Plone pauda, ka pārvadātāju sniegtā informācija liecina, ka pirmajā un otrajā dienā bija salīdzinoši daudz tādu pasažieru, kuri nelietoja mutes un deguna aizsegu, braucot reģionālo maršrutu autobusos, bet ar katru dienu situācija nedaudz uzlabojas un arvien vairāk pasažieru sāk ievērot valdības rīkojumu. Atšķirības novērojamas arī dažādos Latvijas reģionos, piemēram, Vidzemē šo prasību ievēro vairāk, bet Pierīgā, kur pasažieru ir krietni vairāk, ar šī rīkojuma izpildi veicas grūtāk.

Autotransporta direkcija ir apzinājusi visus reģionālo maršrutu autobusu pārvadātājus, lai noskaidrotu, kā pasažieri ievēro valdības rīkojumu par mutes un deguna aizsegu lietošanu un kā rīkojas autobusa vadītāji gadījumos, kad pasažieri to neievēro.

Instrukcija, kā rīkoties, visiem pārvadātājiem ir vienāda, bet jāņem vērā, ka šajā situācijā ir liels cilvēciskais faktors, kas attiecīgi arī ir noteicošais tam, kā rīkojums tiek ievērots. Neskatoties uz to, ka autobusa vadītājam ir tiesības neuzņemt pasažieri, kuram nav deguna un sejas aizsega, daudzos gadījumos šie pasažieri tomēr tiek uzņemti, bet viņiem tiek aizrādīts.