foto: Lita Krone/LETA
Ministrija steidzina Dabas aizsardzības pārvaldi saskaņot plānu Kurzemes mežu ugunsgrēku novēršanai
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija Dabas aizsardzības pārvaldi mudina pēc iespējas ātrāk apstiprināt ugunsnodrošības plānus Kurzemes mežos.
Sabiedrība
2020. gada 14. maijs, 06:28

Ministrija steidzina Dabas aizsardzības pārvaldi saskaņot plānu Kurzemes mežu ugunsgrēku novēršanai

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija mudina Dabas aizsardzības pārvaldi (DAP) pēc iespējas ātrāk ar akciju sabiedrību “Latvijas Valsts meži” (LVM) saskaņot ugunsapsardzības plānu trīs Kurzemes īpaši aizsargājamajām dabas (mežu) teritorijām. LVM jau vairāk kā gadu nespēj panākt, lai šīs teritorijas padarītu pieejamas ugunsdzēsības tehnikai.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jauns.lv jau rakstīja, ka “Latvijas Valsts meži” Dabas aizsardzības pārvaldei pārmet “ugunsgrēku veicināšanu”. LVM jau vairāk nekā gadu cīnās ar DAP, jo tā vilcinās saskaņot ugunsdrošības preventīvo pasākumu plānus trīs īpaši aizsargājamajās dabas teritorijās – liegumos Kurzemē (“Stikla purvi”, “Ovīši” un “Ances purvi un meži”), kas var izraisīt postošus ugunsgrēkus, kāds tika piedzīvots 2018. gadā, kad dega Stiklu purvs.

LVM visā savā apsaimniekoto mežu teritorijā ir izstrādājusi ugunsdrošības preventīvo pasākumu plānus (dabiskās brauktuves klātnes līdzināšana un stiprināšana, papildus ūdensņemšanas vietu ierīkošana, caurteku ielikšana slapjākajās vietās), kas saskaņoti ar Valsts meža dienestu (VMD). Tomēr DAP Kurzemes reģionālā administrācija ar VMD saskaņotos plānus nav atļāvusi realizēt, liekot šķēršļus ugunsdrošības pasākumu īstenošanai trīs īpaši aizsargājamās dabas teritorijās. Aprīļa beigās VMD noteica meža ugunsnedrošo laikposmu. Tas nozīmē, ka gan meža īpašniekiem, gan apmeklētājiem jāievēro noteikti ugunsdrošības pasākumi, savukārt meža ugunsdzēsēji strādā paaugstinātā gatavības režīmā.

“Esošā situācija, kad mums administratīvi netiek atļauts laikus realizēt ugunsdrošības plānos paredzētos darbus, rada bažas par to, ka 2020. gada meža ugunsnedrošajā laikposmā LVM nebūs iespēja nodrošināt pilnvērtīgu ugunsdrošības preventīvo pasākumu realizēšanu minētajos dabas liegumos,” Jauns.lv uzsvēra LVM meža aizsardzības un ugunsdzēsības vadītājs Edijs Leišavnieks. 

Savukārt DAP Kurzemes reģionālās administrācijas vadītāja Dace Sāmīte Jauns.lv par plānu saskaņošanas vilcināšanos skaidroja: “Nevienā no dokumentiem nebija ietverts plānoto darbību izvērtējums uz dabas aizsardzības vērtībām. Uz šiem trūkumiem DAP norādīja LVM un papildus lūdza izvērtēt citus alternatīvos variantus, kurus būtu iespējams realizēt – piemēram, tādu dabisko brauktuvju sakārtošana, kas paralēli kalpotu arī sabiedrības vajadzībām un teritorijas apsaimniekošanai, un kuru sakārtošana paredzēta teritoriju dabas aizsardzības plānos”.

Tagad Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM), kuras pārraudzībā ir Dabas aizsardzības pārvaldes darbs, Sabiedrisko attiecību nodaļa Jauns.lv informēja:

“VARAM ugunsdrošības preventīvos pasākumus uzskata par būtiskiem ugunsgrēku risku mazināšanā. Tādēļ ministrija norāda, ka DAP ir jādara viss iespējamais, lai saskaņošanas procesu ar LVM paātrinātu un savlaicīgi tiktu sagatavoti kvalitatīvi  ugunsdrošību preventīvie pasākumu plāni, kas ne tikai sargātu dabas vērtības, bet arī būtu labākais iespējamais risinājums pret ugunsnelaimēm. 

Pašlaik tiek strādāts pie tā, lai tiktu rasts labākais risinājums gan ugunsdrošībai, gan dabas vērtību aizsardzībai. Proti, lai tiktu izstrādāti dabas vērtībām un īpaši aizsargājamo biotopu un sugu stāvokļiem nekaitīgi preventīvie pasākumi ugunsdrošībai liegumiem “Ances purvi un meži”, “ Ovīši” un “ Stiklu purvi”. LVM ir sācis veikt ietekmes uz vidi izvērtējumu minētajiem plāniem “Natura 2000” teritorijās”.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās