Sabiedrība
2020. gada 7. maijs, 19:32

Mobilie dati norāda uz cilvēku kustības aktivizēšanos

Jauns.lv / LETA

Salīdzinot ar aprīļa vidu Latvijas iedzīvotāji vidēji par 28 procentpunktiem vairāk pārvietojas ar automašīnām, bet kājāmgājēju aktivitāte ir vidēji pieaugusi par 32 procentpunktiem, liecina tehnoloģijas uzņēmumu "Google" un "Apple" apkopotie mobilie dati.

Dati iepriekšējo reizi tika apkopoti 15.aprīlī, un kustības izmaiņas relatīvi pret šo datumu norāda, ka iedzīvotāji ir sākuši aktīvāk pārvietoties. Proti, 15.aprīlī, relatīvi pret bāzes līniju, pārvietošanās ar automašīnām bija sarukusi par 45%, bet ar kājām - par 66%. Tagad šie skaitļi ir 17% un 34%.

No "Apple" datiem izriet, ka pēc ārkārtējās situācijas izsludināšanas gan braukšana, gan kājāmiešana strauji samazinājās, taču brīvdienās tomēr novērojami aktivitātes uzplaiksnījumi, kuri gan ir zemāki nekā tie, kas bija pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas. Īpaši šie pieaugumi ir novērojami dienās, kad aiz loga valda pavasarīgs un silts laiks. 

Savukārt "Google" dati apkopoti līdz 30.aprīlim, un tie norāda, ka par 40% pieaugusi cilvēku aktivitāte dabā, kas ir par 31% mazāk nekā aprīļa vidū. Turpretim par 38% sarukusi cilvēku kustība darba vietās, kas aprīļa vidū bija sarukusi par 24%. 

Turpretim par 10% pieaugusi cilvēku kustība dzīvesvietās.

Apkopojot datus, "Google" izveidoja bāzes aktivitātes līmeni, proti, cilvēku kustību laika posmā no 3.janvāra līdz 6.februārim. Attiecīgi visi pieaugumi vai sarukumi ir pretstatā šim bāzes līmenim. Līdzīgu risinājumu pielieto arī "Apple".