Viedokļi
2020. gada 4. maijs, 08:38

Infektoloģe: "Latvijas veiksmes formulu cīņā pret Covid-19 varētu saprast tikai pēc vairākiem gadiem"

LETA

Ņemot vērā Latvijas relatīvi zemo Covid-19 pacientu un mirušo skaitu, kā arī vēl līdz šim nezināmo par jauno koronavīrusu, iespējams, būs nepieciešams ilgāks laiks, lai saprastu, kāpēc tieši mūsu valstī Covid-19 izplatības novēršana norit tik veiksmīgi, pauda Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas fakultātes Infektoloģijas katedras profesore infektoloģe Indra Zeltiņa.

"Iespējams paies daudzi gadi, kamēr sapratīsim, kāpēc Latvijā viss norit tik veiksmīgi," sacīja speciāliste. Tomēr, pēc viņas domām, jau patlaban iezīmējas divi aspekti, kuriem bijusi būtiska ietekme uz Latvijas relatīvi veiksmīgajiem rezultātiem Covid-19 apkarošanā - sabiedrības rīcība un Slimību profilakses un kontroles centra un Veselības ministrijas īstenotā pieeja. Vienlaikus infektoloģe pieļauj, ka ietekmi uz Covid-19 izplatību atstājusi arī siltāku laikapstākļu iestāšanās.

Jautāta par prognozēto otro Covid-19 izplatības vilni, infektoloģe atzina - nav pārliecības, ka arī rudenī infekciju izdosies ierobežot tikpat veiksmīgi. Savas bažas Zeltiņa pamato ar to, ka Latvijas zemā saslimstība, lai gan visnotaļ pozitīvi vērtējama, tomēr varētu radīt izaicinājumus nākotnē. Pieņemot, ka pēc Covid-19 izslimošanas veidojas nosacīta imunitāte, infektoloģe argumentē, ka tajās valstīs, kur saslimstība patlaban ir relatīvi augsta, nākotnē Covid-19 izplatību bremzēs lielāks iedzīvotāju īpatsvars, kam pēc pirmreizējas izslimošanas un imunitātes izveidošanās būs grūtāk inficēties atkārtoti.

Turklāt, ņemot vērā, ka Covid-19 otrais vilnis varētu sakrist ar gripas sezonu, infektoloģe prognozēja, ka parādīsies tādi gadījumi, kad pacients, piemēram, smagi izslimo gripu un pirms pilnīgas atkopšanās inficējas ar Covid-19, kā rezultātā sekas var būt letālas pat pacientiem bez blakus slimībām.

Tomēr Latvijas gatavību šim potenciālajam otrajam Covid-19 vilnim, pēc infektoloģes domām, ietekmēs arī vasara un tas, kā pa vasaru varēsim sagatavoties jaunā koronavīrusa atkārtotam uzliesmojumam. "Tāpēc rudenī būs kārtīgi jāmonitorē," uzsvēra Zeltiņa, pieļaujot, ka arī rudenī, atkarībā no situācijas, varētu būt jāslēdz izglītības iestādes.

Jau ziņots, ka Latvijā kopumā atklāto Covid-19 gadījumu īpatsvars pret veikto testu kopskaitu arī pēdējās nedēļas laikā ik dienu ir turpinājis samazināties, liecina aģentūras LETA aprēķini, kas izdarīti, balstoties uz SPKC datiem.

Šonedēļ, vērtējot ieviesto ierobežojumu mīkstināšanu, valdība ņems vērā datus par Covid-19 izplatību brīvdienu laikā, tādējādi, novērojot pieaugumu jaunatklāto gadījumu skaitā, ierobežojumi paliks, iepriekš sacīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).