foto: Mikhail Tereshchenko/TASS/All Ov/ Vida Press
Covid-19 pamācība: ko tad īsti drīkst un ko nedrīkst ārkārtējās situācijas laikā
Būsim piesardzīgi Covid-19 pandēmijas laikā.
Sabiedrība
2020. gada 30. aprīlis, 05:05

Covid-19 pamācība: ko tad īsti drīkst un ko nedrīkst ārkārtējās situācijas laikā

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Aizliegti ir jebkādi publiski pasākumi, sapulces, gājieni un piketi, reliģiskās darbības, kas veicamas pulcējoties, kolektīvas sporta nodarbības un jebkādi privāti pasākumi, izņemot bēru ceremonijas ārtelpās un kristību ceremonijas, ja tiek nodrošināta savstarpējā divu metru distance starp personām un citi epidemioloģiskās drošības noteikumi.

Uz laulātajiem divi metri neattiecas

Sabiedriskās vietās telpās vai ārtelpās ir aizliegts atrasties tuvāk par diviem metriem no citas personas. Jāievēro arī visi citi epidemioloģiskās drošības pasākumi.

Divu metru distances ievērošana neattiecas uz šādiem gadījumiem – ja tās ir personas, kas dzīvo vienā mājsaimniecībā; vecāki un viņu nepilngadīgie bērni (arī ja nedzīvo vienā mājsaimniecībā), un personas, kuras veic darba vai dienesta pienākumus, piemēram, policisti vai remontstrādnieki. Tāpat grūti iztēloties, kā savu darbu ar divu metru distanci veiktu ugunsdzēsēji vai mediķi.

Vienā mājvietā un tuvāk par diviem metriem var atrasties tikai vienas ģimenes locekļi, kuri visu laiku atrodas kopā. Pie vecākiem drīkst ierasties tikai nepilngadīgie bērni, kas kādu laiku atradušies ārpus ģimenes. Pilngadīgie bērni pie saviem vecākiem (un otrādi) ciemoties drīkst tikai tādā gadījumā, ja stingri ievēro divu metru distanci, taču nelielā dzīvojamā platībā tas nav iespējams. To, kā šie noteikumi ir ievēroti Lieldienu brīvdienu laikā, parādīs Covid-19 saslimstības rādītājs aprīļa beigās.

No ārvalstīm iebraukušo, kontaktpersonu un inficēto pienākumi
Visām trim šīm grupām prasības ir visai vienādas. Jānodrošina pilnīga pašizolācija un karantīna, divas reizes dienā obligāti jāmēra temperatūra un mazāko veselības izmaiņu gadījumā, parādoties Covid-19 simptomiem, jāinformē ģimenes ārsts vai jāzvana pa tālruni 113 vai 8303.

Maksimāli jāsamazina kontakti ar citām personām – sākot jau ar tuvākajiem radiniekiem. Pārtikas un citu pirmās nepieciešamības preču piegādei jāizmanto tuvinieku, brīvprātīgo vai kurjerdienestu pakalpojumi, nestājoties ar viņiem fiziskā saskarē. To, kā karantīnu ievēro personas, kurām tā noteikta ar Slimību profilakses un kontroles centra lēmumu, ir tiesīga kontrolēt policija, un neievērošanas gadījumā draud naudas sods vai pat kriminālatbildība.

Kāzas bez viesiem

Visas jau pirms ārkārtas situācijas pieteiktās un pieņemtās laulības var reģistrēt tikai liecinieku klātbūtnē, bez viesiem un bez svinīgas ceremonijas. Lielākā daļa izvēlas pārcelt datumu, pašlaik pieteikto laulību iesniegumu derīguma termiņš ir pagarināts no sešiem mēnešiem uz vienu gadu.

Latvijas valstspiederīgajiem joprojām ir iespēja pieteikt laulības nevis klātienē dzimtsarakstu nodaļā, bet elektroniski, izmantojot elektronisko parakstu. Ja šāda paraksta nav, būs jāpagaida, jo klātienē dzimtsarakstu nodaļā to izdarīt nevar.

Ģimene var braukt vienā auto

Visai pretrunīga ir situācija ar transporta izmantošanu. Ministru kabineta noteikumos ir noteikts, ka izolācijas noteikumi darba pienākumu veikšanas laikā neattiecas uz transporta un pasažieru pārvadājumu pakalpojumu sniedzēju darbiniekiem un pasažieru, kravas vai tehnisko reisu apkalpēm, kas atgriežas no darba braucieniem un komandējumiem, ja viņiem nav novērojamas Covid-19 pazīmes un viņi nav atzīti par kontaktpersonām.

Valdības noteikumos par pārvietošanos privātajās automašīnās īpašas atrunas nav vispār, tātad teorētiski uz to būtu jāattiecina norma 2 un 2. Ņemot vērā, ka divu metru attālumu vieglā auto salonā lielākoties nodrošināt nav iespējams, tajā drīkstētu atrasties tikai vienā mājsaimniecībā pastāvīgi kopā dzīvojošas personas. Ģimenei braukt vienā auto tātad nav aizliegts, bet četriem kungiem brauciens makšķerēt varētu arī beigties ar sodu.

Valsts policijas pārstāve Elīna Priedīte gan informē, ka līdz šim vēl neviens par šo noteikumu pārkāpšanu sodīts nav, jo pārvietošanās privātajā automašīnā tomēr ir drošāka nekā sabiedriskajā transportā, bet policijas galvenais uzdevums ir preventīvi pasākumi. Aizrādījumi gan tiekot izteikti visai regulāri, un par atkārtotu pārkāpumu sods būs jāsaņem. Ja, pārvietojoties automašīnā, pieķers personu, kura ir kādā no grupām, kam noteikta pašizolācija vai karantīna, no soda izvairīties būs grūti. 10. aprīlī Valsts policija maksimālo – 2000 eiro – naudas sodu piemēroja kādam vīrietim, kurš bija devies izbraukumā ar savu auto, kaut gan saslimšanas ar Covid-19 dēļ viņam bija noteikta atrašanās mājās stingrā pašizolācijā.

Ar distanci arī autobusos

Arī sabiedriskajā transportā divu metru distances ievērošanas kontekstā ir ieviestas korekcijas. Starppilsētu autobusos pārdod tieši tik biļešu, lai pasažieri varētu sasēsties, ievērojot noteikto attālumu, bet šoferiem ir dots rīkojums stingri kontrolēt, lai pasažieri ievēro biļetēs norādīto vietu numerāciju. Tas pats attiecas uz pasažieru vilcieniem.

Pilsētas sabiedriskajā transportā divu metru ievērošana ir atstāta pašu pasažieru ziņā, tikai noteikts, ka iekāpšana notiek pa aizmugurējām, bet izkāpšana pa priekšējām durvīm. Rīgas satiksme savos transportlīdzekļos marķējusi sēdvietas un aicina pasažierus tās neizmantot.

Taksometrā tikai ģimenes lokā

Ir pieejami arī taksometru pakalpojumi. Apzvanot lielākos taksometru uzņēmumus, atklājas gan, ka klientu skaita kritums ir ievērojams. Daudzi taksometru vadītāji paši ir ierīkojuši sienas starp sevi un pasažieriem un arī priekšējā sēdeklī sēdēt neļauj. Brauciena laikā taksometrā drīkst atrasties tikai vienas ģimenes pārstāvji, un šā noteikuma ievērošana ir pasažieru atbildība.  Policija mēdz apturēt arī taksometrus, un pasažieriem būs jāpierāda savas tiesības atrasties kopā. Visi, vismaz lielāko pārvadātāju taksometri, pirms un pēc katra klienta tiek apstrādāti ar dezinfekcijas līdzekļiem, par to atbildīgs ir katra auto šoferis.

Satiksmes ministrija ārkārtējās situācijas laikā pasažieru komercpārvadājumos ar vieglo auto iesaka uzņemt tikai vienu pasažieri.

Restorānā ar distanci

Sabiedriskās ēdināšanas vietās nedrīkst atrasties vairāk cilvēku, nekā tas nepieciešams, lai nodrošinātu divu metru distanci, un tām jābūt aprīkotām ar dezinfekcijas līdzekļiem. Tātad visām kafejnīcām un citām ēstuvēm klienti jāizvieto tā, lai viņi visi atrastos divu metru attālumā cits no cita un ne vairāk kā divi pie viena galda.

Divu metru distance jāievēro arī veikalos un citās tirgotavās. Sociālajos tīklos gan bija ne mazums ierakstu, kā būvniecības preču lielveikalos, kuriem Lieldienu brīvdienas tradicionāli ir lielākais peļņas laiks, šie noteikumi masveidā tika pārkāpti.

Kādas iestādes darbojas?

Valsts iestāžu darbību reglamentē speciāli Ministru kabineta noteikumi “Par valsts institūciju darbību ārkārtējās situācijas laikā saistībā ar Covid-19 izplatību”. Darbojas faktiski visas valsts iestādes, kuras nodrošina visu to pakalpojumu

saņemšanu, kurus iespējams saņemt attālināti. Tās darbības, kas nav iespējamas bez cilvēku kontakta un nav iespējams nodrošināt divu metru distanci, ir apturētas. Tāpat strādā visas ministrijas un iestādes, kurām ir uzlikts par pienākumu nodrošināt visu iespējamo ārkārtējo situācijas prasību izpildi. Latvijas ieslodzījuma vietās pārtraukta jebkāda apmeklētāju aprite.

Var saņemt motociklista tiesības

Pārtraukti eksāmeni ieroču glabāšanas un nēsāšanas atļauju saņemšanai,ierobežot autoskolu darbība. CSDD samazinātā apjomā nodrošina tikai teorētisko satiksmes noteikumu kārtošanas eksāmenu, un pie auto vadīšanas tiesībām šobrīd var tikt tikai tās personas, kurām bijis liegums uz laiku līdz vienam gadam, un tās, kurām pirms krīzes ir izdevies nokārtot eksāmenus autoskolās. Motocikla vadītāja tiesības nokārtot šobrīd var pilnā apmērā, jo šā eksāmena specifika eksāmenu pieņēmēja un tā kārtotāja fizisku kontaktu neparedz.

Vai drīkst iet pie friziera

Noteikumos par ārkārtējo situāciju ir atsevišķs pants, kas reglamentē visu, kas saistīts ar skaistumkopšanas salonu, tetovēšanas un pīrsinga salonu darbību.

Tajos drīkst pieņemt klientus, bet – tikai pēc iepriekšēja pieraksta, pirms tam iztaujājot un noskaidrojot, vai viņi nav Covid-19 kontaktpersonu vai inficēto lokā. Sniegt šos pakalpojumus diviem klientiem vienlaikus drīkst tikai tad, ja ir iespēja nodrošināt viņiem vismaz divu metru attālumu citam no cita. Pakalpojuma sniedzējam uzdots par katru klientu nodrošināt informācijas saglabāšanu – vārds, uzvārds, telefona numurs, lai vajadzības gadījumā viņu var atrast.

Ja sāp zobs

Ar veselības ministres Ilzes Viņķeles rīkojumu daļēji atjaunota ambulatoro un diagnostikas pakalpojumu sniegšana medicīnas iestādēs. Ministre ar mediķiem vienojusies par nepieciešamajiem drošības pasākumiem gan personālam, gan pacientiem.

Starp atjaunojamajiem pasākumiem ir valsts organizētā krūts vēža skrīninga izmeklējumi jeb mamogrāfija, vairākas izmeklēšanas ar ģimenes ārsta nosūtījumiem, pirmreizējās vairāku speciālistu konsultācijas, zobārstniecība un diabētiskās pēdas aprūpe.

Tek krāns…

Protams, drīkst izsaukt gan santehniķi, gan elektriķi, izmantot dažādu sadzīves tehnikas remonta darbnīcu pakalpojumus, arī komunālo pakalpojumu sniedzēju un namu apsaimniekošanas uzņēmumu palīdzību – protams, ievērojot visus piesardzības elementus.

Šo rakstu un daudz ko citu par Covid-19 lasiet “Kas Jauns Avīzes” speciālizdevumā: viss svarīgais par koronavīrusu.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
“Kas Jauns Avīzes” speciālizdevums nopērkams preses tirdzniecības vietās visā Latvijā, kā arī pasūtāms internetā - www.zurnali.lv.

“Kas Jauns Avīzes” speciālizdevums nopērkams preses tirdzniecības vietās visā Latvijā, kā arī pasūtāms internetā - www.zurnali.lv.