foto: Vida Press
Iztirgo pēdējos mentola cigarešu krājumus. No 20. maija tās vairs nebūs nopērkamas
20. maijā visā Eiropas Savienībā, arī Latvijā, vairs nevarēs nopirkt mentola cigaretes. Pašlaik veikali un kioski iztirgo pēdējos mentola cigarešu krājumus.
Sabiedrība
2020. gada 27. aprīlis, 05:10

Iztirgo pēdējos mentola cigarešu krājumus. No 20. maija tās vairs nebūs nopērkamas

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

No 20. maija visā Eiropas Savienībā, tostarp arī Latvijā, lai ierobežotu smēķēšanas popularitāti sevišķi jauniešu vidē, tiks aizliegts tirgot mentola cigaretes, gan arī tinamās tabakas īpašās garšas un aromāti. Tas gan neattieksies uz cigarillām un karsējamo tabaku, bet tā ir mazāk populāra. Tā kā aromatizēto cigarešu cienītāji vēl nepilnu mēnesi var iepirkt iemīļotos smēķus, kuru krājumi veikalos jau beidzas.

Jauns.lv uzzināja, ka veikalos un kioskos vairs mentola cigaretes nepiegādā – iztirgo tikai vēl esošos krājumus. Tas nozīmē, ka pēc mazāk nekā pēc mēneša to krājumi lpraktiski būs izsīkuši. “Narvesen” pārdevējs Jānis Jauns.lv teica:

“Mentola cigaretes jeb smēķus ar uzlabotu garšu izvēlas vismaz puse pīpmaņu. Bet nu daudzi pārgājuši uz karsējamo tabaku, uz kuru mentola aizliegums neattieksies. Pircēji jau zina, ka maija beigās mentola cigarešu vairs nebūs, bet viņi tās neiepērk vairumā. Vai nu nav naudas, vai arī par to īpaši neuztraucas. Bet mentola cigarešu krājumi iet uz beigām, bāzēs to vairs nav un mums tagad piegādā tikai parastās cigaretes”.

Jauns.lv uzrunāja arī pīpmaņus, kā viņi vērtē mentola cigarešu aizliegumu.

Zanda: “Es un mūsu dāmu kompānija uzvelku tikai mentola dūmu. Pat nezināju, ka tagad tas tiks aizliegts. Man tas ir jaunums, bet tas nenozīmē, ka tagad plēsīšu matus no galvas nost, jo man smēķēšana nav pirmā nepieciešamība, tas ir tikai tāds smalkais stils, ko reizēm gan ļoti gribas. Ja nu ļoti gribēsies sajust to mentola garšu, paņemšu kādu cigarillu”.

Arvīds: “Pārsvarā smēķēju parastās cigaretes, mentola paņemu tikai tad, kad gribas kaut ko “eksotiskāku”. Liela traģēdija jau nebūs, jo, kurš gribēs smēķēt, tas to darīs. Parastās cigaretes taču paliks. Domāju, ka ne jau “uzlabotā” garša ir tā, kas nomierina smēķētāja nervus, bet gan pats process, nikotīns”.

Zigurds: “Mēs jau vienmēr esam pielāgojušies smēķēšanas kultūrai, kas pēdējās desmitgadēs ir izteikti mainījusies. Un arī tagad tā varēs. Tagad taču vairs neviens nezina, kas bija papirosi bez filtra un “Belomorkanal”, tāpat pirms dažiem gadu desmitiem pie mums tikai retais zināja, kas ir cigarilla vai ūdenspīpe. Tikai pēdējos gados modē nāca veipošana un karsējamā tabaka. Viss mainās līdzi laikam, arī smēķēšana”.

Jāatgādina, ka jau pirms sešiem gadiem, 2014. gada maijā, Eiropas Savienība pieņēma direktīvu, kas no 2020. gada maija ES teritorijā tirgū aizliedza laist cigaretes un tinamās tabakas izstrādājumus ar raksturīgu aromātu - izteiktu smaržu vai garšu, kas nav tabakas smarža un garša, tostarp mentolu.