foto: unsplash.com
“Neieteiktu uz šo skatīties tikai kā ģimenes saliedēšanās laiku,” psihoterapeite aicina sargāties no pārliekas kopā būšanas sekām
"Nevajadzētu aizmirst, ka konflikti, kuriem neatlika laiks pirms krīzes, nekur nav pazuduši," aicina psihoterapeite. Speciāliste mudina ģimenes darīt visu iespējamo, lai arī pašizolācijas laikā būtu iespēja pavadīt kaut nedaudz laika maksimāli nošķirti, privāti.
Sabiedrība
2020. gada 1. aprīlis, 03:54

“Neieteiktu uz šo skatīties tikai kā ģimenes saliedēšanās laiku,” psihoterapeite aicina sargāties no pārliekas kopā būšanas sekām

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Likumu sargājošo iestāžu dati par pirmajām nedēļām, kuras aizvadītas ārkārtējās situācijas apstākļos jau liecina par to, ka cilvēku ierobežošana un neierasti ilga ģimeņu piespiedu atrašanās vienās telpās, vairojusi savstarpējus konfliktus. Ņemot vērā to, ka Covid-19 dēļ izsludinātais stāvoklis, visticamāk, ieilgs, psihologi brīdina būt uzmanīgiem no pārliekas kopā būšanas sekām.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ir pagājušas nedaudz vairāk nekā divas nedēļas kopš 12. marta, kad valstī tika izsludināta ārkārtējā situācija saistībā ar jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatību.

Kopš tās dienas spēkā ir stājusies virkne citu sākotnējos ierobežojumus un drošības pasākumus papildinoši liegumi un noteikumi, turklāt, visticamāk, tie turpināsies arī pēc  noteiktā ārkārtējās situācijas beigu datuma – 14. aprīļa.

Par to, kā šādas neierastas un ieilgušas izmaiņas kopā ar veselības draudiem var ietekmēt indivīdu, ģimenes un sabiedrību kopumā, izsakās sistēmiskās ģimenes psihoterapijas speciāliste, Latvijas Psihoterapeitu biedrības sertificēta biedre Ilona Buša.

Iespēju robežās jāmēģina pabūt atsevišķi

“Cilvēki ir par daudz kopā. Ja jāizsakās īsi – cilvēku komunikācijā darbojas divas pretējas vajadzības: vajadzība būt dialogā, mijiedarbībā, būt kopā un vajadzība būt atsevišķi, vienam, būt ar sevi,” speciāliste norāda.

“Iedomājieties, ja vīrusa pandēmijas vietā būtu aizliegums ēst sāli, jo varētu saslimt. Galvenā garšviela būtu cukurs. Kā mēs uzvestos? Kā mēs zinām, šīs abas garšvielas kopā ēdienu padara garšīgu. Līdzībās runājot, arī šobrīd, iespējams, cilvēki ir jau piesātināti no fiziskas kopā būšanas,” viņa papildina.

Tukšās Rīgas ielas Covid-19 izplatības ierobežošanas laikā

Pēc valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas saistībā ar Covid-19 izplatību Rīgas ielas kļuvušas tukšas, un galvaspilsētas ritms ir pieklusis.

gallery icon
66

Psihoterapeite neiesaka uz šo laiku skatīties kā uz viennozīmīgu ģimenes, attiecību apvienošanās vai pat harmonijas iespēju.

“Nevajadzētu aizmirst, ka konflikti, kuriem neatlika laika pirms krīzes, nekur nav pazuduši. Drīzāk ieteiktu iespēju robežās veicināt katra – gan pieaugušā, gan bērna – pabūšanu atsevišķi, savā istabā, savā istabas stūrī. Protams, tas nav iespējams ar mazākiem bērniem, vecāku prasmes atbalstīt bērna attīstību ir nepieciešamas arī šajā laikā. Vecākiem jāmeklē gan sociāls, gan profesionāls atbalsts sev,” sarunā ar Jauns.lv norāda psihoterapeite.

Aktuālie dati par Covid-19 Latvijā:

Iepriekšējā diennaktī (30. martā) veikti 500 izmeklējumi personām ar aizdomām par Covid-19, un infekcija apstiprināta 22 cilvēkiem, ziņo Slimību profilakses un kontroles centrs.

Kopā līdz šim Latvijā veikti 14807 izmeklējumi, infekcija apstiprināta 398 personām. 27 pacienti ir stacionēti, tai skaitā 24 ar vidēju slimības gaitu, 3 ar smagu.

No 13. marta līdz 14. aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās