foto: unsplash.com
Elektrības cena pagājušajā nedēļā Latvijā samazinājās par 11%
Sabiedrība
2020. gada 9. marts, 15:51

Elektrības cena pagājušajā nedēļā Latvijā samazinājās par 11%

Jauns.lv / LETA

Elektroenerģijas cena biržā "Nord Pool" pagājušajā nedēļā Latvijā un Lietuvā samazinājās par 11%, bet Igaunijā - par 12%, informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

Vidējā elektroenerģijas cena visās Baltijas valstīs bija 29,42 eiro par megavatstundu (MWh). Savukārt "Nord Pool" sistēmas cena bija 12,83 eiro par MWh, kas ir par 1% vairāk nekā nedēļu iepriekš. 

Elektroenerģijas pieprasījumu ietekmēja mēreni silti laika apstākļi, un zemāku nokrišņu dēļ hidroloģiskā bilance Ziemeļvalstīs nedaudz samazinājās. Vēju staciju izstrāde "Nord Pool" apgabalā bija samērā zema un pieauga nedēļas beigās, tādēļ, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, izstrāde Ziemeļvalstīs samazinājās par 9%. Baltijas valstīs elektroenerģijas cenu ietekmēja augsti izstrādes apmēri, pauda "Latvenergo".

Salīdzinot ar nedēļu iepriekš, "Nord Pool" reģionā patēriņš samazinājās līdz 9257 gigavatstundām (GWh), bet izstrādes apmēri pieauga līdz 9674 GWh.

Pagājušajā nedēļā Baltijas valstīs kopējais elektroenerģijas patēriņš samazinājās par 2% - līdz 561 GWh. Latvijā patēriņš bija 144 GWh jeb par 2% mazāk nekā nedēļu iepriekš. Igaunijā patēriņš samazinājās par 3% - līdz 175 GWh, bet Lietuvā elektroenerģijas patēriņš samazinājās par 2% - līdz 242 GWh.

Baltijas valstīs kopējais izstrādātās elektroenerģijas apmērs pagājušajā nedēļā samazinājās par 4% - līdz 343 GWh. Latvijā saražotās elektroenerģijas apmērs pieauga par 3% - līdz 166 GWh. Igaunijā ražošanas apmēri palielinājās par 7% - līdz 97 GWh. Savukārt Lietuvā izstrāde bija 80 GWh jeb par 24% mazāk nekā nedēļu iepriekš.

Saražotās enerģijas apmērs pret patēriņu Latvijā bija 115%, Igaunijā - 56%, Lietuvā - 33%, bet Baltijas valstīs pagājušajā nedēļā tika saražots 61% no reģionā patērētā elektroenerģijas apmēra.