foto: LETA
Čakša: VM un SPKC rīcībā ir precīzākā informācija, lai spriestu par aviosatiksmi ar Bergamo
Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja biedre, bijusī veselības ministre Anda Čakša.
Sabiedrība
2020. gada 9. marts, 15:37

Čakša: VM un SPKC rīcībā ir precīzākā informācija, lai spriestu par aviosatiksmi ar Bergamo

Jauns.lv / LETA

Veselības ministrijas (VM) un Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) rīcībā ir precīzākā informācija, lai spriestu par aviosatiksmi ar jaunā koronavīrusa skarto Bergamo Itālijā, norādījusi Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja biedre, bijusī veselības ministre Anda Čakša (JV).

Politiķe vērsa uzmanību uz SPKC jau sniegtajām rekomendācijām nedoties uz Itāliju. Komandējumi uz šo valsti pašlaik lielākoties tiek pārtraukti, un cilvēkiem arī nevajadzētu vieglprātīgi doties ceļojumā uz Itāliju, jo jauni cilvēki saslimšanas gadījumā ar koronavīrusa izraisīto "Covid-19" var aplipināt vecāka gada gājuma cilvēkus, skaidroja Sociālo lietu komisijas deputāte.

No Latvijas Tūrisma asociācijas pārstāvju paustā secināms, ka šī situācija saistībā ar tūrisma samazināšanos radīs lielu sitienu ekonomikai, norādīja politiķe.

Jautāta, vai un kā būtu jārisina jautājums par aviosatiksmes pārtraukšanu ar Bergamo vairāku publiski izskanējušu iemeslu, tajā skaitā, šīs pilsētas atrašanās karantīnas zonā dēļ, Čakša norādīja, ka VM un SPKC rīcībā ir precīzākā informācija, par to, kā rīkoties. Bijusī veselības ministre akcentēja, ka svarīgi, lai lēmumi šajā jautājumā netiek pieņemti emocijās, bet pēc faktu analīzes. 

Gadījumā, ja kādam no Latvijas valstspiederīgajiem Itālijā būs nepieciešama palīdzība ar atgriešanos Latvijā, mūsu valstij šāda palīdzība būtu jāsniedz, norādīja politiķe.

Uz nepieciešamību slēgt avioreisu satiksmi ar Bergamo mikroblogošanas vietnē "Twitter" norādījis aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Kā ziņots, Itālija svētdien noteikusi karantīnu reģionam ap valsts finanšu galvaspilsētu Milānu un tūrisma centru Venēciju, lai ierobežotu jaunā koronavīrusa izplatību. Karantīna, kas noteikta līdz 3.aprīlim, aptver Lombardiju un vēl 14 provinces - reģionu ar vairāk nekā 15 miljoniem cilvēku jeb ceturto daļu valsts iedzīvotāju. Šai laikā tiks stingri ierobežota izbraukšana un iebraukšana karantīnas zonā bez nopietniem un steidzamiem iemesliem. Bergamo atrodas Lombardijā. 

Itālijā jaunā koronavīrusa gadījumu skaits piektdien pieauga līdz 5883, bet mirušo skaits no tā izraisītās slimības "Covid-19" sasniedzis 233.

Jau vēstīts, ka Latvijā līdz šim apstiprināti kopskaitā seši saslimšanas gadījumi ar jauno koronavīrusa izraisīto slimību "Covid-19".