foto: LETA
LVM šogad plāno iestādīt jaunos kociņus vairāk nekā 10 200 hektāru platībā
2020. gada 25. februāris, 17:00

LVM šogad plāno iestādīt jaunos kociņus vairāk nekā 10 200 hektāru platībā

Jauns.lv / LETA

Valsts mežu apsaimniekotāja "Latvijas valsts meži" (LVM) šogad sākuši meža stādīšanas-atjaunošanas pavasara sezonu un kopumā 2020.gadā plāno iestādīt jaunos kociņus vairāk nekā 10 200 hektāru platībā, liecina informācija uzņēmuma mājaslapā.

LVM meža stādīšanas-atjaunošanas pavasara sezonu neierasti agri ļāvusi sākt šā gada siltā ziema, ka pateicoties LVM Ziemeļkurzemes reģionā mašinizēti iestādīts pirmais hektārs jauno kociņu, kā arī LVM sākuši tradicionālo meža atjaunošanu vieglās smilts augsnēs.

"Šis ir unikāls gads LVM vēsturē, jo stādīšanas sezonu esam sākuši jau februārī! Lai gan esošie laika apstākļi ļauj stādīt, tomēr esam piesardzīgi sala un lielā mitruma dēļ, kas var nelabvēlīgi ietekmēt jauno kociņu ieaugšanu. Tāpēc plānojam meža atjaunošanas darbus visos reģionos ar pilnu jaudu uzsākt marta vidū," pastāstīja LVM mežkopības plānošanas vadītājs Edmunds Linde.

Kopš LVM dibināšanas apritējuši 20 gadi, šo gadu laikā īstenota ilgtspējīga mežu apsaimniekošana 1,63 miljonu hektāros valsts mežu zemes, no kuras 1,41 miljons hektāru ir mežs. Šajā laikā veikta meži atjaunoti 225 319 hektāru platībā, tai skaitā, stādot un sējot ­­- 135 313 hektāru platībā.

LVM ik gadu kopj un atjauno mežus, rūpējoties par dabas aizsardzību, sabiedrības rekreācijas iespējām un koksnes pieaugumu, kā arī ik gadu investē līdzekļus meža zemju platību palielināšanā un meža infrastruktūras attīstībā - meliorācijas sistēmu atjaunošanā un meža autoceļu būvē.

LVM vienīgais īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja - Zemkopības ministrija.