foto: No ģimenes arhīva.
Sešgadnieks Emīls apceļo visus Latvijas ugunsdzēsēju depo
2017. gadā VUGD Rīgas 9. daļas vīri Hanzas ielā tik labi uzņēma Emīlu, ka turpmāk, kopā ar mammu apceļojot Latviju, viņi nolēma maršrutā vienmēr iekļaut ugunsdzēsēju depo.
Sabiedrība
2020. gada 15. februāris, 07:52

Sešgadnieks Emīls apceļo visus Latvijas ugunsdzēsēju depo

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Rīdziniekam Emīlam Apsānam ir liels mērķis – līdz 17. maijam, kad Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki atzīmē savus profesionālos svētkus, apciemot pilnīgi visus Latvijas ugunsdzēsēju depo, kopskaitā 91.

Emīls kopā ar mammu ir viesojies jau 70 ugunsdzēsēju depo visās Latvijas malās, un tas nekas, ka viņam ir tikai seši gadi. Māmiņa Baiba Jaunzeme-Pētersone "Kas Jauns Avīzei" stāsta, ka šī aizraušanās sākās, kad puisēns divarpus gadu vecumā pirmo reizi dzīvē ieraudzīja brīvprātīgo ugunsdzēsēju posteni – tas notika Ainažos.

2017. gadā viņi apmeklēja VUGD Rīgas 9. daļu Hanzas ielā, un ugunsdzēsēji tik labi uzņēma mazo trīsgadnieku, ka āķis bija lūpā. Sākotnēji tāda apceļošanas mērķa nav bijis, bet, braucot uz kādu no Latvijas pilsētām, maršrutā obligāti iekļauts arī vietējais ugunsdzēsēju depo.

Lūzums piedzīvots Talsos, kad apmeklējumu skaits sniedzies jau trešajā desmitā. Kāda VUGD darbiniece Emīlam pajautājusi, vai viņš zina, cik pavisam tādu depo ir un vai viņš negribētu apskatīt tos visus. Tā tas arī sācies.

foto: No ģimenes arhīva.
Februāra sākumā Emīls apciemoja ugunsdzēsējus Apes postenī.

“Tagad katras brīvdienas braucam uz dažādām Latvijas vietām, bet ja agrāk bija – vispirms pilsēta, pēc tam depo, tagad ir otrādi. Tālākie braucieni, kā uz Alūksni vai Liepājas pusi, vidēji sanāk 800 līdz 900 kilometru gari, bet pa ceļam apskatām arī citas ievērības cienīgās vietas. Emīlam iekārtots arī albums, kur apmeklējumi kopā ar fotogrāfijām tiek dokumentēti,” stāsta Baiba.

Puika pat ticis pie speciāli uzšūta ugunsdzēsēja tērpa un pieaugušo glābēju vidū jūtas kā savējais. Viņš ļoti seko līdzi arī VUGD jaunumiem sociālajos tīklos un lieliski zina, kur saņemta kāda jauna tehnika vai izcēlies ugunsgrēks, tāpat ir zinošs par drošību.

Sarunā ar "Kas Jauns Avīzi" pats Emīls apliecina, ka noteikti kļūšot par ugunsdzēsēju. Protams, kā būs, rādīs nākotne, bet Emīls noteikti kļūs par pirmo sešgadnieku Latvijā un varbūt arī pasaulē, kurš bijis pilnīgi visos valsts ugunsdzēsēju depo. Iespējams, ka šis veikums būs pat Ginesa rekordu grāmatas cienīgs, un VUGD varētu palīdzēt Emīlam šādu iesniegumu sagatavot.