foto: LETA
Izglītības darbinieki pikti - ministrija kavējot bāzes finansējuma piešķiršanu augstskolām un zinātniskajiem institūtiem
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga
Sabiedrība
2020. gada 11. februāris, 23:42

Izglītības darbinieki pikti - ministrija kavējot bāzes finansējuma piešķiršanu augstskolām un zinātniskajiem institūtiem

Jauns.lv / LETA

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) ziņo, ka arī šogad, tāpat kā iepriekšējos gadus, tiek kavētas bāzes finansējuma izmaksas. Tas nozīmē, ka augstskolas un zinātniskie institūti nevar pārslēgt darba līgumus un darbs tiek kavēts. LIZDA sagatavojusi vēstuli Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM), pieprasot nekavējoties pārskaitīt valsts augstskolām un zinātniskajiem institūtiem bāzes finansējumu.

LIZDA rīcībā ir informācija, ka bāzes finansējums nav pārskaitīts vairākām augstākās izglītības iestādēm un zinātniskajiem institūtiem. Zinātniskā institūta pārstāvji, kuri nevēlējās atklāt institūta nosaukumu, uzsver: "Janvārī institūts vēl nebija saņēmis pat provizoriskus datus, kāds ir 2020. gada bāzes finansējums. Līgumi ar nodarbinātajiem ir jāslēdz, un ir jāparedz atalgojums atbilstoši akadēmiskajam amatam. Šobrīd institūta vadība slēdz līgumus atbilstoši pagājušā gada likmēm, bet, ja nu pēkšņi izrādās, ka finansējums ir mazāks? Valsts budžets 2020. gadam tika apstiprināts laikus, bāzes finansējums zinātniskajām institūcijām aprēķināts pēc formulas, par pamatu ņemot 2018. gada rādītājus."

Līdzīga situācija esot vairākās valsts augstskolās. Šobrīd, 2020. gada 11. februārī, vēl joprojām nav saņemts 2020. gada bāzes finansējums, lai nodrošinātu atalgojumu akadēmiskajam personālam.

"LIZDA nosoda IZM bezatbildīgo rīcību, jo kārtējo reizi nav laikus ieskaitīts bāzes finansējums par augstāko izglītību un zinātni. Būtībā tā ir ļoti lielas un nevajadzīgas spriedzes radīšana augstskolu un zinātnisko institūtu vadītājiem, kuriem jāpilda saistības - nodrošinot samaksu par paveikto darbu. Kā būtu, ja IZM nesaņemtu pusotru mēnesi naudu, lai nodrošinātu darba samaksu darbiniekiem? Tas vienreiz ir jāpārtrauc - gadu no gada šī problēma ir aktuāla," uzsver LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga.

LIZDA izsaka pateicību augstskolu un zinātnisko institūtu vadībai, ka paši ir raduši izeju no situācijas.

"IZM virzīto augstākās izglītības un zinātnes reformu kontekstā, kur paredzēta augstākās izglītības un zinātnes izcilība un ekselence, nav pieļaujams, ka valsts augstskolās un zinātniskajos institūtos netiek nodrošināts jau tā ierobežotais pamatfinansējums no valsts budžeta," norāda arodbiedrībā.