foto: Vida Press
Frizieres smēķē tieši zem maniem logiem: kā rīkoties?
Likums strikti neaizliedz smēķēt daudzstāvu namu pagalmos, kaut arī vairums iedzīvotāju pret to protestē.
Sabiedrība
2020. gada 11. februāris, 04:38

Frizieres smēķē tieši zem maniem logiem: kā rīkoties?

Elmārs Barkāns

"Likums un Taisnība"

Lasītāja Sandra "Likumam un Taisnībai" raksta: “Dzīvojam privatizētā četrstāvu daudzdzīvokļu mājā ar nelielu pagalmu un šķūnīšiem, kas ir kopīpašums. Pirmā stāva dzīvoklī ierīkota frizētava, un frizieres nepārtraukti nāk pagalmā smēķēt. Gan mājas vecākais, gan iedzīvotāji ir lūguši pagalmā nesmēķēt, jo kādēļ mums jāelpo toksiskie cigarešu dūmi? To dēļ esam spiesti turēt ciet logus un lodžijas. Esmu runājusi ar frizētavas īpašnieci, bet nekas nemainās.”

“Ja mēs mājas pagalmā uzstādīsim zīmi "Privātīpašums, smēķēt aizliegts", vai tam būs kāda juridiska jēga? Vai varēsim saukt pie administratīvās atbildības tos, kas to neievēro?”

Sandra

Toms Sadovskis, Rīgas pašvaldības policijas galvenais sabiedrisko attiecību speciālists, "Likumam un Taisnībai" skaidro:

“Šajā gadījumā policija nebūtu tiesīga sodīt par šādas smēķēšanas aizlieguma zīmes neievērošanu. Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā ir noteikti konkrēti ierobežojumi smēķēšanai. Policija to ir tiesīga kontrolēt tikai likumā noteiktos gadījumos.

Ja runa ir par publisku teritoriju (arī privāts pagalms var būt publisks, ja tas ir ikvienam pieejams), tad jāatzīmē, ka likumā iedzīvotāji nemaz nav pilnvaroti paplašināt jau esošos ierobežojumus. Līdz ar to, pat ja pagalmā būs izvietotas uzlīmes ar norādi, ka smēķēt ir aizliegts, tām nebūs nekāda juridiskā spēka.

Vienlaikus jāpiebilst, ka policijai joprojām būs tiesības saukt smēķētāju pie atbildības, ja šajā pagalmā izpildīsies kāds no likumā minētajiem gadījumiem, piemēram, tiks smēķēts citas personas klātbūtnē, kas pret to iebilst, vai smēķēts bērna klātbūtnē.

Ja runa ir par publiski nepieejamu teritoriju, tad kopīpašniekiem ir tiesības izstrādāt iekšējās kārtības noteikumus, kuros var noteikt aizliegumu smēķēt šajā pagalmā. Taču arī šādā situācijā policija nebūs tiesīga personu saukt pie atbildības, jo tad runa būs par privātu strīdu, kas risināms civiltiesiskā kārtā.”

Sandra Reksce, Jelgavas pilsētas pašvaldības policija sabiedrisko attiecību speciāliste:

“Likums paredz, ka smēķētājs respektē citu cilvēku tiesības dzīvot tīrā un labvēlīgā vidē, kas nav piesārņota ar tabakas dūmiem, arī ar elektronisko smēķēšanas ierīču tvaiku.

Turklāt tiesības uz nepaaugstinātu smēķēšanas izraisītu slimību risku ir prioritāras salīdzinājumā ar smēķētāju ieinteresētību smēķēt.

Aizliegts smēķēt:

1) bērna un grūtnieces klātbūtnē;

2) izglītības iestāžu, to dienesta viesnīcu un audzināšanas iestāžu telpās un šo iestāžu lietošanā esošajās teritorijās;

3) ārstniecības iestāžu, sociālās aprūpes un rehabilitācijas institūciju, ieslodzījuma vietu telpās un vietās, kurās tiek ievietotas un uzturas aizturētās personas, kā arī šo iestāžu teritorijās, izņemot vietas, kas speciāli ierādītas smēķēšanai;

4) tuvāk par 10 metriem no ieejām ēkās vai būvēs, kur izvietotas valsts pārvaldes iestādes un kapitālsabiedrības, kurās vairāk nekā 50 procenti kapitāla daļu pieder publiskai personai. Šajās vietās izliek informatīvus uzrakstus vai simbolus par smēķēšanas aizliegumu;

5) sabiedriskā transporta pieturvietu nojumēs un uz peroniem;

6) daudzdzīvokļu māju kāpņu telpās, gaiteņos un citās koplietošanas telpās;

7) uz daudzdzīvokļu māju balkoniem un lodžijām, ja kāds no iedzīvotājiem iebilst;

8) darba vietās darba un koplietošanas telpās, izņemot telpu, kas speciāli ierādīta smēķēšanai;

9) publiskās ēkās, būvēs un publiskās telpās;

10) sabiedrisko transportlīdzekļu, taksometru un pasažieru kuģu salonos, kabīnēs un kajītēs;

11) valsts vai pašvaldību iestāžu īpašumā vai turējumā esošos transportlīdzekļos;

12) sporta un citu publisku pasākumu laikā stadionos un citās norobežotās teritorijās, izņemot vietas, kas speciāli ierādītas smēķēšanai;

13) bērnu atpūtas un rotaļu laukumos;

14) parkos, skvēros un peldvietās;

15) sabiedriskās ēdināšanas vietās, izņemot vasaras (āra) kafejnīcas, kurās tas atļauts;

16) jebkurā citā publiskā vietā citas personas klātbūtnē, ja šī persona pret to iebilst.

Pēdējais aizliegums ir kā atbilde uz jautājumu par juridisko spēku zīmes Privātīpašums, smēķēt aizliegts neievērošanu.”

Te gan jāpiebilst, ka likums aizliedz smēķēt tikai personas, kura pret to iebilst, klātbūtnē. Tātad, ja smēķētājam līdzās nestāvēs kāds, kas aicinās nodzēst cigareti, viņš varēs turpināt mierīgi vilkt dūmu.