foto: LETA
Saeimas deputāti nobalso pret Ikšķiles novada patstāvības saglabāšanu
Novadu ziņas
2020. gada 7. februāris, 21:15

Saeimas deputāti nobalso pret Ikšķiles novada patstāvības saglabāšanu

Jauns.lv / LETA

Šodien Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijā deputāti neatkāpās no sākotnējās ieceres un nobalsoja pret Ikšķiles novada patstāvības saglabāšanu, novēroja aģentūra LETA.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ikšķiles novada vadība un iedzīvotāji jau kopš pagājušā pavasara iebilda par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādāto priekšlikumu novadu iekļaut Ogres novadā. Rīkoja piketu, vairākas tautas sapulces, iedzīvotāju aptauju, situāciju skaidroja Valsts prezidentam, vērsās Satversmes tiesā, kādēļ nevajadzētu novadu, kurš desmit gadu laikā veiksmīgi attīstījies, pievienot Ogrei, bet viņu daudzkārt paustais viedoklis Saeimas komisijai nebija saistošs.

Ogres novada domes priekšsēdētāja vietnieks Gints Sīviņš (VL-TB/LNNK) atzina, ka 2009.gadā īstenotā administratīvi teritoriālā reforma, kuras rezultātā Ogres rajonu sadalīja četros novados, ir bijusi kļūda. Viņš uzskata, ka novadu reforma ir vajadzīga, jo jau tagad apkārtējo novadu iedzīvotāji izmanto pakalpojumus Ogrē. Pilsētai nepieciešama arī teritorija attīstībai.

Lielvārdes novada domes priekšsēdētāja Santa Ločmele (LZS) uzsvēra, ka pašvaldība ir noskaidrojusi iedzīvotāju viedokli un 71% iedzīvotāju uzskata, ka novadam vajadzētu saglabāt savu statusu, kamēr 29% būtu gatavi pievienoties Ogres novadam.

Ločmele, redzot, cik deputāti vienaldzīgi izturas pret novadu pārstāvju teikto un balso tikai tā, kā jau iepriekš nolēmuši, atzina, ka patlaban pašvaldības un Saeimas deputāti velti tērē laiku. "Nav skaidrs pēc kādiem kritērijiem ir zīmēta jaunā karte, tādēļ nav iespējams iedzīvotājiem izskaidrot, ko VARAM ir vēlējusies reformēt. Novada pievienošanu Ogrei, mēs uztveram, kā sodu par neizpildītām funkcijām," teica Ločmele.

Viņa stāstīja, ka Lielvārdes novads spēj nodrošināt visas funkcijas, pašvaldība ir sakārtojusi skolu tīklu, kā rezultātā skolotajiem ir lielākais atalgojums valstī, kas pēc pievienošanas Ogres novadam noteikti vairs nebūs.

"Lielvārdes novads jūtas aizskarts, jo VARAM piedāvātajā Ogres novada profilā Lielvārde, kas ir vēsturiski nozīmīgs novads, vispār netiek pat pieminēts. Nav bijusi novadu izvērtēšana pēc vienlīdzīgiem principiem," uzstāja Ločmele.

Viņa norādīja, ka pašvaldība ir pieņēmusi lēmumu reformu neatbalstīt. 

Ikšķiles novada pašvaldības vadītājs Indulis Trapiņš (LZP) ar statistikas datiem pamatoja, kādēļ Ikšķiles novadam būtu tiesības saglabāt savu novadu. Ikšķile iemaksā pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā, kamēr Ogres novads no šī fonda saņem dotācijas. Pēc pašvaldību attīstības indeksa rādītājiem Ikšķile atrodas astotajā vietā, kamēr Ogres indekss ir krietni zemāks.

Trapiņš uzsvēra, ka novadu reforma nedrīkstētu kavēt novada attīstību, lai gan kopš pagājušā gada reforma ir sanaidojusi kaimiņus, kam nākotnē būs kopā jādzīvo un jāstrādā.

Saeimas komisijas sēdē nebija Ķeguma novada pārstāvju. Saeimas deputāts Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK) rosināja Lielvārdes un Ķeguma novada vadībai tuvākās nedēļas laikā satikties un izvērtēt vai viņi varētu kopā veidot atsevišķu novadu ar centru Lielvārdē. Ločmele norādīja, ka Ķeguma iedzīvotāji ir pašvaldībai pauduši vēlmi iekļauties Lielvārdes novadā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

VARAM piedāvātais novadu modelis paredz Ogres novadam pievienot Ikšķiles, Lielvārdes un Ķeguma novadu.