foto: AFP/Scanpix
Somijā tiesās 22 gadus vecu latvieti par plānu sarīkot paštaisītas bumbas uzbrukumu Helsinku centrā
Attēlam ilustratīva nozīme.
Sabiedrība
2020. gada 17. janvāris, 11:47

Somijā tiesās 22 gadus vecu latvieti par plānu sarīkot paštaisītas bumbas uzbrukumu Helsinku centrā

Jauns.lv / LETA

Helsinku apgabaltiesa sākusi izskatīt lietu pret 22 gadus vecu vīrieti no Latvijas, kurš apsūdzēts par plāniem 2018.gadā Vecgada svinību laikā sarīkot paštaisītas bumbas uzbrukumu cilvēku pilnajā Helsinku centrā, lai vērstos pret "daudziem ārvalstniekiem un musulmaņiem".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Apsūdzības rakstā teikts, ka vīrietis veicis sprādzienbīstamas ierīces izmēģinājumu pirms viņu aizturēja 2018.gada oktobrī.

Tāpat prokuratūra norādījusi, ka apsūdzētais lejupielādējis internetā instrukcijas bumbas izgatavošanai un plānojis bumbai nepieciešamos izejmateriālus nozagt savā darbavietā.

Lai gan vīrietis noliedz savu vainu izvirzītajās apsūdzībās, viņš ir atzinis, ka ir izgatavojis sprādzienbīstamas ierīces un alkohola reibumā runājis par eksplozijas izraisīšanu.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā apsūdzētais paziņoja, ka vēlētos, lai līdzās nepastāvētu dažādas kultūras un reliģijas. Viņš paudis uzskatu, ka Eiropai ir jābūt vietai priekš "Eiropas kultūras".

Izmeklēšanas laikā viņš apcietinājumā pavadīja nedēļu. Prokuratūra pieprasa viņam piespriest cietumsodu.

Tiesas sēdes laikā apsūdzētais izmantojis tulka starpniecību.

Somijas iedzīvotāju reģistra dati liecina, ka apsūdzētajam nav deklarētas dzīvesvietas valstī.

Portāls "News now Finland" ziņo, ka vīrietis ir no Latvijas. Savukārt ziņu aģentūra STT vēsta, ka viņš ir celtnieks, kurš Somijā ieradies 2017.gadā. Viņam uz rokas esot uztetovēts SS vienību simbols.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tēmas