foto: liepajniekiem.lv
Liepājā slēdz kaķa dedzināšanas lietu. Sodu neviens nesaņem
Šo bezpalīdzīgo kaķīti Kapsēdes bērni nesa pie veterinārārsta, pirms kāds piedzēries vīrs dzīvnieciņu bērniem esot atņēmis un iesviedis ugunskurā.
112
2019. gada 13. decembris, 05:21

Liepājā slēdz kaķa dedzināšanas lietu. Sodu neviens nesaņem

Jauns.lv

Pēc vairāk nekā trīsarpus gadus ilgušas izmeklēšanas Valsts policijas Liepājas reģionālajā pārvaldē pierādījumu trūkuma dēļ slēgts kriminālprocess par dzīva kaķa sadedzināšanu Grobiņas novada Kapsēdē. Neviens pie atbildības par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku netiks saukts. 

Pirms vairāk nekā trīs gadiem sabiedrībā sašutumu izraisīja prātam neaptverama cietsirdība, kad Kapsēdē kāds piedzēries vīrietis mazām meitenēm atņēmis savainotu kaķēnu, kuru viņas gribēja nest pie veterinārsta un viņu sadedzināja ugunskurā. Meitenes pat noskatījās, kā ugunskurā svilst bezpalīdzīga dzīvnieka līķis.

2016. gada 13. martā dzīvnieku aizsardzības biedrības „Liberta” vadītāja Ildze Leimante saņēma zvanu no divām meitenēm, kuras mācās Kapsēdē. Meitenes stāstīja, ka pie garāžām atradušas kaķi ar traumētu kāju. „Liberta” pārstāvji braukuši kaķim pakaļ, taču pēc neilga laika atkārtoti saņēmuši zvanu, un meitenes stāstījušas, ka viņām piegājis klāt vietējais iedzīvotājs, kurš paziņojis, ka kaķi dzīvu aprakšot vai nošaušot. Zinot, ka vīrietim pieejams ierocis, meitenes nobijušās un pagājušas nostāk.

Toreiz „Liberta” internetā publicēja ierakstu: „Bērni pie garāžām atraduši kaķi ar traumētu kāju, bez iespējas pārvietoties. Bērni atsūtīja arī bildi, kurā redzams, ka kāja ir traumēta. Sarunājām, lai bērni pagaida pie kaķīša, kamēr aizbraucam tam pakaļ”.

Kad „Liberta” pārstāvji ieradušies Kapsēdē, kaķis bija pazudis. „Apstaigājām apkārtni, bet traumēto kaķi neatradām, tāpēc devāmies pie personas, kura bija draudējusi dzīvnieku nogalināt. Persona tajā mirklī lietoja alkoholu un apgalvoja, ka nezinot, par ko runājam, un ar bērniem neesot runājis. Sarunas laikā izdzirdējām bērnu histēriskus kliedzienus, ka kaķis deg. Aizskrienot pie bērniem, mums pavērās asinis stindzinoša aina – ugunskurā tiešām bija kaķa mirstīgās atliekas, kuras vēl kūpēja. Diemžēl viņš vairs nebija glābjams,” stāstīja Leimante.

Policija uzsāka kriminālprocesu par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku, kā rezultātā tas gājis bojā vai sakropļots, vai par dzīvnieka spīdzināšanu, par ko draud pat trīs gadus ilgs cietumsods.

foto: liepajniekiem.lv
Šajā dzērāja sakurtā sārtā dzīvību zaudēja bērniem atņemts kaķēns.

Tagad policijas pārstāve Madara Šeršņova Liepājas laikrakstu „Kurzemes Vārds” informēja, ka liecinieku liecības bijušas atšķirīgas. Kāds liecinājis, ka ceļmalā redzējis jau mirušu kaķi, kas nobraukts, un, iespējams, ugunskurā iemests šis beigtais dzīvnieks: „Šajā kriminālprocesā izmeklēšana ir izbeigta pierādījumu trūkuma dēļ. Ekspertīzē nebija iespējams noteikt kaķa nāves iemeslu un nāves iestāšanās laiku”.

Leimante versijai, ka ugunskurā iemests cits – jau beigts – kaķis, gan netic: „Kad bērni zvanīja, bija dzīvs kaķis. Kur tik īsā laika periodā pēkšņi uzradās cits kaķis?” Par izbeigto kriminālprocesu viņa „Kurzemes Vārdam” pauž: „Tā diemžēl ir ikdiena. Manuprāt, uz vienas rokas pirkstiem var saskaitīt, cik reizes policijai izdevies pierādīt cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem. Taču vardarbība pret dzīvniekiem joprojām ir izplatīta, un, šķiet, situācija kļūst vēl sliktāka, jo cilvēki saprot to, ka sliktākajā gadījumā viņiem piespiedīs smieklīgu naudas sodu vai piespiedu darbu. Pierādījumu trūkuma dēļ lietas izbeidz pat tad, ja ir ārstu atzinumi par dzīvnieka spīdzināšanu un liecinieki”.