foto: LETA
Levits apžēlojis divas notiesātas personas
Valsts prezidents Egils Levits
Sabiedrība
2019. gada 10. decembris, 17:17

Levits apžēlojis divas notiesātas personas

Jauns.lv / LETA

Valsts prezidents Egils Levits šodien apžēloja divas notiesātas personas, informēja Valsts prezidenta kancelejā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šodien Levits izskatīja 19 notiesāto personu apžēlošanas lūgumus, no kuriem atbalstīja divus.

Vienai no apžēlotajām personām noņemta sodāmība par noziedzīgu nodarījumu pret vispārējo drošību un sabiedrisko kārtību. Otra apžēlotā persona daļēji atbrīvota no pamatsoda izciešanas par noziedzīgu nodarījumu tautsaimniecībā.

Levits līdz šim ir apžēlojis trīs notiesātas personas un izskatījis 37 notiesāto personu apžēlošanas lūgumus.

Apžēlošanas lūgumu var iesniegt pēc tiesas sprieduma stāšanās spēkā, izņemot gadījumus, kad persona par smagu vai sevišķi smagu noziegumu notiesāta ar brīvības atņemšanas sodu. Gadījumos, kad persona notiesāta par smaga nozieguma izdarīšanu, apžēlošanas lūgumu var iesniegt, ja faktiski izciesta ne mazāk kā puse no piespriestā brīvības atņemšanas soda.

Savukārt, kad persona notiesāta par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu, apžēlošanas lūgumu var iesniegt, ja faktiski ir izciestas ne mazāk kā divas trešdaļas no piespriestā brīvības atņemšanas soda. Turpretim, ja piespriests mūža ieslodzījums, personai pirms lūguma iesniegšanas jāizcieš ne mazāk kā 20 gadi no brīvības atņemšanas soda.

Iepriekšējais Valsts prezidents Raimonds Vējonis sava termiņa laikā izskatīja 697 apžēlošanas lūgumus, bet atbalstīja - 22.

Visvairāk apžēlošanas lūgumus izskatīja Guntis Ulmanis, kurš savas prezidentūras laikā izskatīja 3391 apžēlošanas lūgumus, no kuriem atbalstīja 219.