foto: Edijs Pālens/LETA
Izdevēji protestē pret pašvaldību vēlmi drukāt "viltus avīzes" reizi nedēļā
Preses izdevēji satraukušies, ka daļa Saeimas deputātu vēlas atļaut pašvaldībām savus pašslavinošos izdevumus – „viltus avīzes” izdot reizi nedēļā, nevis reizi mēnesī.
Sabiedrība
2019. gada 7. decembris, 06:26

Izdevēji protestē pret pašvaldību vēlmi drukāt "viltus avīzes" reizi nedēļā

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Preses izdevēji satraukušies par Saeimas vēlmi atļaut pašvaldībām izdot savus pašslavinošos izdevumus („viltus avīzes”) vismaz reizi nedēļā. Pirms gada Saeima izstrādāja likumprojektu, kas vietvarām ļautu savus informatīvos biļetenus izdot ne biežāk kā reizi mēnesī. Ja tie iznāktu biežāk tiktu kropļots preses tirgus un lasītāji tiktu maldināti – viņi uzskatītu, ka saņem pilnvērtīgu un objektīvu avīzi, kaut gan pēc būtības lasītu pašvaldības pozīcijas reklāmas izdevumu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Novembra sākumā Saeimas Valsts un pašvaldības komisija atbalstīja deputāta Viktora Valaiņa (ZZS) rosinājumu, ka pašvaldību informatīvie izdevumi tiek izdoti ne biežāk kā reizi nedēļā. Politiķis skaidroja, ka attiecīgo priekšlikumu iesniedzis, lai iedzīvotāji „laicīgi saņemtu informāciju par plānotajiem satiksmes ierobežojumiem ceļu remontdarbu dēļ, sabiedriskā transporta grafika vai tarifu izmaiņām, kultūras pasākumiem un citiem jautājumiem”. Deputāts norādīja, ka šo priekšlikumu iesniedzis ar „skatu nākotnē”, kad pašvaldības kļūs lielākas un cilvēki būs jāapziņo biežāk.

Savukārt preses izdevēji pārliecināti, ka šādi bezmaksas pašvaldības izdevumi kropļo preses tirgu un vājina neatkarīgos laikrakstus, jo lasītāji objektīvas informācijas vietā izvēlētos bezmaksas izdevumus. Tas kropļotu ne tikai tirgu, bet arī vājinātu demokrātiju un viedokļu daudzveidību.

Latvijas Preses izdevēju asociācijas (LPIA) izpilddirektors Guntars Līcis 4. decembrī piedalījās Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēdē, kurā atkal tika skatīts jautājums par grozījumiem likumā “Par pašvaldībām”. Viņš pauda satraukumu par komisijas atbalstīto priekšlikumu likumprojektam „Grozījumi likumā “Par pašvaldībām”” 2.lasījumam, kas cita starpā noteica, ka pašvaldības informatīvo izdevumu izdod ne biežāk kā reizi nedēļā.
 
LPIA iestājas pret šāda veida grozījumiem likumā un uzskata, ka pašvaldības informatīvā izdevuma iznākšanas biežums var būt ne biežāk kā reizi mēnesī. Nav pieļaujama situācija, kad politiskie spēki, izmantojot likumdevējvaru, padara leģitīmu pašvaldības informatīvo izdevumu konkurenci ar iknedēļas mediju izdevumiem. 

Tagad, 4. decembrī, Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēdē tika nolemts mainīt savu nostāju un atbalstīt priekšlikumu, ka pašvaldības informatīvā izdevuma iznākšanas biežums var būt ne biežāk kā reizi mēnesī. Latvijas Pašvaldību savienības un LPIA pārstāvji pauda viedokli, ka informatīvo materiālu izdošana reizi mēnesī būtu pietiekams nosacījums, jo „saprātīgas pašvaldības vienalga to nedarīs biežāk”, jo tas ir finansējuma jautājums. Rezultātā Valaiņa priekšlikums tika noraidīts.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās