foto: LETA
Levits apņēmies rosināt politiķus izskatīt jautājumu par mediķu atalgojuma celšanu
Valsts prezidents Egils Levits.
Sabiedrība
2019. gada 5. novembris, 20:03

Levits apņēmies rosināt politiķus izskatīt jautājumu par mediķu atalgojuma celšanu

Jauns.lv / LETA

Pēc tikšanās ar Latvijas Jauno ārstu asociācijas (LJĀA) un Latvijas Māsu asociācijas (LMĀ) pārstāvjiem, Valsts prezidents Egils Levits esot apņēmies mudināt politiķus izskatīt jautājumu par medicīnas nozarē strādājošo atalgojumu, aģentūru LETA pastāstīja LJĀA valdes priekšsēdētājs Kārlis Rācenis.

Rācenis sacīja, ka sarunas laikā Levits esot demonstrējis dziļu izpratni par pašreizējo situāciju veselības aprūpes nozarē.

"Valsts prezidents piekrita, ka ir nepieciešams palielināt gan kopējo valsts finansējumu veselības aprūpei, gan nozarē strādājošo atalgojumu. Tikai tā ir iespējams panākt mediķu lojalitāti valsts ārstniecības iestādēm un Latvijas veselības aprūpes nozarei kopumā, atturēt no aizbraukšanas," uzsver Rācenis.

Tikšanās laikā LJĀA izteica savu nostāju par kopējo situāciju Latvijas veselības aprūpē, salīdzinot to ar situāciju Lietuvā, Igaunijā un Slovākijā, akcentējot, šo valstu pieredzi nozares finansēšanā un kvalitatīvas veselības aprūpes nodrošināšanā.

Jau ziņots, ka pēc Levita domām problēma ir kompleksa - papildus finanšu piešķiršana nākotnē prasa skaidru un taisnīgu atalgojuma sistēmu visiem veselības aprūpē strādājošajiem un sabiedrībai jābūt caurskatāmai, pieejamai un skaidri saprotamai informācijai par to.

Prezidents arī uzsvēra, ka finanšu piešķiršanai ir jābūt cieši saistītai ar modernas pārvaldības jautājumu veselības aprūpē un ar slimnīcu vadību gatavību pēc arvien modernākas pārvaldības, lielākas caurskatāmības līdzekļu izmantošanā, un godprātīgas koleģialitātes attiecībās, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Kā ziņots iepriekš, mediķus pārstāvošās organizācijas šodien tikās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) un vēlāk ar Levitu.