Sabiedrība
2019. gada 29. oktobris, 20:32

Lielveikala "Mols" griestos izveidojusies plaisa - var tikt pārtraukta centra ekspluatācija

Jauns.lv / LETA

Tirdzniecības centra "Mols" griestos izveidojusies plaisa, kā dēļ atsevišķās zonās griestus balsta pagaidu metāla balsti, bet no ēkas īpašniekiem novembra sākumā tiek gaidīti detalizētas tehniskās izpētes rezultāti, otrdien vēstīja TV3 raidījums "Bez tabu".

Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) neizslēdz, ka pēc padziļinātās izpētes var tikt pilnībā vai daļēji pārtraukta tirdzniecības centra ekspluatācija. Savukārt, ja izpētē tiks secināts, ka nav apdraudējuma mehāniskajai stiprībai un stabilitātei, ēkas lietošana netiks ierobežota, uzsvēra biroja pārstāve Elīna Balgalve.

"Bez Tabu" komanda "Mola" apmeklējuma laikā pārliecinājās, ka netālu no tirdzniecības centra galvenās ieejas redzama gara plaisa, kas turpinās arī paralēlajā gaitenī. Gaiteņiem pa vidu esošais veikals "Narvesen" bijis slēgts, kas, kā pauž informatīvā plāksne, ir "tehnisku iemeslu dēļ". Abos gaiteņos saplaisājušos griestus balsta metāla pagaidu balsti - katrā gaitenī pa diviem, tie nosegti ar riģipsi. Arī otrajā stāvā plaisas zonā aizvērti divi veikali.

"Mola" un citu lieltirgotavu attīstītāja "Linstow Center Management" pārstāve Ilze Aizsila raidījumam norādīja, ka, veicot regulāro tehnisko pārbaudi pagājušajā nedēļā, tika konstatēta plaisa "Mola" pirmā stāva griestos. Lai pārliecinātos par skarto konstrukciju drošību, nekavējoties tika piesaistīti divi neatkarīgi tehnisko ekspertu biroji stāvokļa novērtēšanai. Tāpat par situāciju tika informēts arī BVKB, tai skaitā par inženieru ieteiktajiem un ēkas īpašnieku īstenotajiem īstermiņa risinājumiem, viņa informēja.

"Šobrīd ir saņemts ekspertu atzinums, ka, realizējot atbalsta risinājumus plaisas zonās, ēkas konstrukcija ir apmeklētājiem un darbiniekiem droša," sacīja Aizsila. Paralēli tam ir nepieciešama papildu detalizēta izpēte, lai izprastu plaisas rašanās apstākļus, izstrādātu esošās konstrukcijas pastiprināšanas projektu un realizētu to, viņa piebilda.

BVKB pārstāve Balgalve raidījumam norādīja, ka biroja būvinspektors devās uz objektu, lai to apsekotu. "Ņemot vērā, ka pats ēkas īpašnieks jau nodrošinājis pastiprināšanas pasākumus, kas ir atbilstoši ēkas īpašnieka pieaicināto būvspeciālistu norādēm, BVKB nebija nekāda pamata aizliegt ēkas ekspluatāciju," viņa sacīja.

BVKB būvinspektors atzinumā ir norādījis, ka ēkas īpašniekam līdz šā gada 4.novembrim ir jāiesniedz detalizētās tehniskās izpētes rezultāti. "Atkarībā no rezultātiem tiks pieņemts lēmums. Iespējama ekspluatācijas pārtraukšana pilnībā vai daļēji," viņa sacīja.

Tāpat ēkas īpašniekam būs jāiesniedz jauna būvniecības iecere, kas paredz konstatētās problēmas pastāvīgu tehnisko risinājumu, informēja BVKB pārstāve. Ja izpētē tiks secināts, ka nav apdraudējuma mehāniskajai stiprībai un stabilitātei, ēkas lietošana netiks ierobežota, uzsvērta Balgalve.