foto: LETA
Kariņš un Reirs nesola papildus finansējumu mediķiem
Finanšu ministrs Jānis Reirs un Ministru prezidents Krišjānis Kariņš
Politika
2019. gada 29. oktobris, 16:59

Kariņš un Reirs nesola papildus finansējumu mediķiem

Jauns.lv / LETA

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) un finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) 2020.gada budžetā nesola papildus finansējumu mediķiem.

Jau vēstīts, ka, protestējot pret nepietiekamo finansējumu un pārslodzi, mediķi 7.novembrī pie Saeimas rīkos sapulci-piketu, šodien paziņoja Latvijas Jauno ārstu asociācijas valdes priekšsēdētājs Kārlis Rācenis. Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) otrdien žurnālistiem atzina, ka bez izmaiņām nodokļos nav iespējams nodrošināt papildu finansējumu mediķiem.

Otrdien preses konferencē pēc valdības sēdes Kariņš žurnālistiem stāstīja, ka valdībai ir zināmas veselības aprūpes nozares vajadzības. Viņš piebilda, iepriekšējos trijos gados veselības nozarei papildus kopumā piešķirti 400 miljoni eiro, bet nākamgad papildus tiks piešķirti vēl 50 miljoni eiro, no kuriem lielākā daļa paredzēta mediķu atalgojumam.

Premjeras arī atzina, ka problēmas veselības nozarē veidojušās 20 gadu laikā un tās nav iespējams atrisināt īsā periodā, tāpēc Kariņa vadītā valdība apņēmusies problēmas risināt mērķtiecīgi un pakāpeniski.

Savukārt Reirs norādīja uz ierobežotajām budžeta iespējām rast papildus finansējumu, kā piemērus minot prognozējamu lēnāku ekonomikas izaugsmi 2020.gadā, nodokļu reformas ietvaros zaudētos uzņēmumu ienākuma nodokļa ienākumus 300 miljonu eiro apmērā, kā arī izdevumus, kas saistīti ar Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības. 

"Esmu pesimistisks jautājumā par papildus līdzekļu atrašanu mediķiem. Papildus līdzekļi 2020.gada budžetā nebūs," uzsvēra finanšu ministrs.

Ministru prezidents piebilda, ka nākamnedēļ viņam plānota tikšanās ar finanšu ministru, veselības ministri Ilzi Viņķeli (AP) un veselības nozares pārstāvjiem, lai diskutētu par iespējām uzlabot situāciju veselības aprūpē.