foto: LETA
Premjers apņēmies ar protestus solījušajiem mediķiem pārrunāt algu jautājumu
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.
Sabiedrība
2019. gada 28. oktobris, 18:22

Premjers apņēmies ar protestus solījušajiem mediķiem pārrunāt algu jautājumu

Jauns.lv / LETA

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) vēlas tikties ar veselības nozares pārstāvjiem, lai pārrunātu algu jautājumu, pirmdien pēc koalīcijas sadarbības sanāksmes žurnālistiem pavēstīja valdības vadītājs.

Taujāts par iespējamu risinājumu mediķu atalgojuma atbilstoša pieauguma nodrošināšanai, ņemot vērā arī nozares pārstāvju solītās protesta akcijas, valdības vadītājs sacīja, ka varētu notikt kopīga tikšanās, pieaicinot arī Finanšu ministrijas pārstāvjus.

Premjers gan tieši neatbildēja, vai tikšanās reizē varētu apspriest arī kādu konkrētu risinājumu. Kariņš gan akcentēja, ka Veselības ministrijai nākamgad paredzēts vislielākais līdzekļu pieaugums ap 50 miljonu eiro apmērā.

Kā vēstīts, Ministru kabineta 11.oktobrī apstiprinātais likuma "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2020., 2021. un 2022. gadam" projekts paredz, ka 2022.gadā valsts veselības aprūpes finansējumam tiks atvēlēti vien 3,3% no prognozētā iekšzemes kopprodukta (IKP).

Salīdzinājumam - atbilstoši VM sniegtajai informācijai, valsts budžeta izdevumi veselības aprūpes nozares finansējumam 2019.gadā ir 3,9% no IKP. Vidēji Eiropas Savienībā (ES) valsts veselības aprūpei atvēl 7% no IKP, bet Lietuvā un Igaunijā - vairāk par 5% no IKP.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) paudusi, ka Eiropas Komisijas un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) jaunākie ieteikumi Latvijai paredz būtisku valsts finansējuma palielināšanu veselības aprūpei, lai uzlabotu tās pieejamību un kvalitāti, bet valdība to ignorējot.

Valdības partijas ir atzinušas, ka finansējums veselības aprūpei nesasniegs cerēto proporciju no IKP, taču nozarei tiks nodrošināts pieaugums atbilstoši budžeta iespējām.

Protestējot pret plānoto veselības aprūpes finansējuma apmēru tuvākajiem gadiem, mediķi līdz 2020.gada valsts budžeta pieņemšanai rīkos akciju "Viena diena bez ārsta", aicinot visus ārstus, izņemot neatliekamās palīdzības mediķus, vienu dienu paņemt bezalgas atvaļinājumu, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Ārstu biedrības prezidente Ilze Aizsilniece.

Gadījumā, ja arī Saeimā tiks pieņemts veselības aprūpes sistēmai nelabvēlīgs lēmums, tad mediķi turpinās protesta akcijas, ko vadīs mediķu arodbiedrība, kura, visticamāk, rosinās jautājumu par Saeimas atlaišanu, jo šī Saeima būs nobalsojusi pretēji tam, ko tā pati solīja, proti, ievērot likumus un domāt par Latvijas tautas nākotni, uzsvēra Aizsilniece.