foto: Edijs Pālens/LETA
Saeimas Budžeta un finanšu komisijas vadītājs Bondars nesaskata ētikas pārkāpumu, balsojot par FKTK vadītāju
Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs Mārtiņš Bondars nesaskata ētiskas dabas problēmas tajā, ka viņam jābalso par pret viņu vērstās daudzmiljonu lietas “virsuzraudzes” – FKTK vadītājas iecelšanu amatā. 
Politika
2019. gada 25. oktobris, 05:11

Saeimas Budžeta un finanšu komisijas vadītājs Bondars nesaskata ētikas pārkāpumu, balsojot par FKTK vadītāju

Jauns.lv

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs Mārtiņš Bondars (“Attīstībai/Par!”) nesaskata neētisku rīcību ceturtdien Saeimas plenārsēdē balsojot par līdzšinējas bankas “Citadele” valdes locekles Santas Purgailes iecelšanu Finanšu kapitāla un tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdes amatā. Tieši Purgailei pēc būtības būtu jāuzrauga daudzmiljonu tiesvedība pret Bondoru likvidējamās “Latvijas krājbankas” lietā.

Pašlaik notiek tiesvedība daudzmiljonu lietā, kurā no septiņiem krahu cietušās “Latvijas krājbankas” vadītājiem, tostarp arī kādreizējā bankas valdes priekšsēdētāja Bondara, vēlas piedzīt zaudējumus – 15 miljonus eiro. Šo lietu pēc būtības uzrauga FKTK, par kuras vadītājas iecelšanu nu balsojis Bondars. Viņš neuzskata, ka būtu pārkāpis kādus ētikas principus. Bondars Jauns.lv teica:

“Ja jau nobalsojām par Purgaili, tad uzskatu, ka viņa ir piemērota FKTK padomes priekšsēdētājas amatam. Runājot par to, ka viņai varētu būt kādi reputācijas vai interešu konflikta riski, varu pateikt tikai vienu lietu – pēc būtības pozitīvi vērtēju, ja cilvēki no privātā sektora nāk strādāt uz publisko sektoru. Par to, vai Purgaile ir labākais kandidāts, politisko atbildību uzņemas Ministru kabinets. Mums bija iespēja vērtēt tikai vienu kandidātu. Ar likvidējamo “Latvijas krājbanku” man ir civilstrīds, kuru (likvidācijas procesu) principā vajadzētu uzraudzīt Purgailei. Tas, ka piedalījos šajā balsojumā no ētikas viedokļa, manuprāt, viss ir kartībā”. 

Tā kā finanšu pārkāpumos apsūdzētais Bondars ne vien balsojis par savas lietas “virsuzraudzes” apstiprināšanu augstajā amatā, bet vienlaikus arī vada mūsu parlamenta Budžeta komisiju. Pats Bondars šajā visā nekādus ētiskas dabas pārkāpumus nesaskata.

Šeit arī jāpiebilst, ka oficiāli Bondars šobrīd ir spiests dzīvot ar minimālo algu – 430 eiro, rūpīgi plānojot savu budžeta izdevumus. Pārējo nopelnīto naudu viņam atņem tiesu izpildītāji.