Bijušais omonietis "kļūst" par Rīgas domes fotogrāfu un deputāta palīgu
Sevi par bijušo omonieti dēvējošais Lapins pamanījies Rīgas Rātsnamā nofotografēties visnotaļ dīvainā „uniformā” ar dažādu laiku un valstu nozīmītēm un kokardēm.
Sabiedrība
2019. gada 21. oktobris, 05:50

Bijušais omonietis "kļūst" par Rīgas domes fotogrāfu un deputāta palīgu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Oktobra vidū sociālos tīklus "uzspridzināja" kāda Aleksandra Lapina ieraksts “Facebook”, ka viņš kļuvis par Rīgas domes darbinieku un kāda Rīgas domnieka palīgu. Tika publicētas fotogrāfijas, kurās viņš visai neordināri ietērpies pozē gan Rātsnama sēžu zālē, gan gaiteņos. Vienlaikus viņš lepojās ar savu „varonīgo” pagātni – bijis gan Rīgas omonietis, gan 1991. gada augustā atbalstījis puču, darbojoties Valsts ārkārtas stāvokļa komitejas (VĀSK) aizstāvībā. Jauns.lv skaidro, kas viņš ir?

Aleksandrs Lapins informē, ka it kā uzsācis darbu Rīgas domē.

14. oktobrī Lapins “Facebook” krievu valodā publicēja šādu ierakstu: „Sāku darbu Rīgas domē – par Pilsētas attīstības komitejas deputāta palīgu un Rīgas domes štata fotogrāfu (fiksēta alga plus honorārs). Šodien domes plenārsēdē stāstīju par vērienīgajām Sanktpēterburgas dienām Rīgā, kas notiks 2020. gadā. Dailes teātrī būs Marijas orķestris, pasākumā piedalīsies Krievijas vēstnieks Latvijā un Sanktpēterburgas Transporta departamenta direktors. Gribu uz Rīgu atvest arī Ļeņingradas uguņošanas svētkus „Sārtas buras””.

Lai apliecinātu savu izteikumu autentiskumu, Lapins arī nofotografējies gan domes sēžu zālē, gan gaiteņos. Tiesa gan, vienatnē - bez saviem “jaunajiem kolēģiem”. Šaubas par Lapina vārdu patiesumu izraisīja arī tas, ka 14. oktobrī nenotika Rīgas domes plenārsēde, kurā Lapins it kā stāstījis par Sanktpēterburgas mākslinieku viesošanos Latvijas galvaspilsētā. Jāteic, ka fotogrāfijās Lapins redzams žaketē, kas rotāta gan ar PSRS, gan neatkarīgās Latvijas simboliku, galvā uzlicis bereti, kura rotāta tad ar sirpja un āmura, tad ar lidotāja kokardēm.

Viņš arīdzan feisbukā izveidojis viltus Rīgas domes profilu, kurā epizodiski informē par dažādiem notikumiem galvaspilsētas pašvaldībā. Savukārt savos privātajos ierakstos dalās ar sajūsmu par padomju armijas sasniegumiem 9. maijā un 13. oktobrī, Rīgu „atbrīvojot no fašistiem”.

Pēc ierakstiem sociālajos tīklos varētu spriest, ka Lapins ir „Kremļa trollis”. Tomēr visnotaļ dīvainas ir fotogrāfijas, kurās viņš redzams izrotājies ar dažādu valstu (pārsvarā Latvijas, Krievijas un PSRS, kā arī vairāku citu Eiropas valstu) nozīmēm un simboliku. Tas nozīmē, ka šai ziņā viņam nav nekādas politiskās konsekvences, vienīgi vēlme „smuki izskatīties”. Tāpat nekur nav atrodamas ziņas, ka viņš 1991. gada augustā būtu bijis omonietis vai atbalstījis pučistus. Kaut gan tas varētu atbilst patiesībai, jo tolaik viņam bija 23 gadi, tātad karadienesta vecums. Viņš pats portālam Jauns.lv apgalvoja, ka tik tiešām dienējis padomju speciālajā milicijas vienībā OMON, kas 1991. gada augustā atbalstīja pučistus. Bet nesaskata savu vainu, jo tur kalpojis kā fotogrāfs – fiksējis vien OMON darbības, bet nekādās sadursmēs nav piedalījies: neesot ne uz vienu šāvis, neesot nevienu nogalinājis.

Līdz šim Lapins ievērību izpelnījies tikai vienreiz – šī gada augustā, kad „Facebook” publicējis ierakstu, ka viņa dzīvoklī laužas iekšā policija, to komentēdams: „Atcerējās manu darbību VĀSK 1991. gada 19.-21. augustā. Par to rakstīja ne tikai Rīgas, bet arī Maskavas krievu laikraksti. Viņš šo ielaušanos savā miteklī saistīja ar „politisku lietu” un tiešraidē sociālajos tīklos kliedza: „Uzmanību! Fašisti lauž manas durvis! Atcerējušies 1991. gada augustu. Izsauciet Krievijas televīziju, mani grib ieslodzīt „psihenē”!” Tomēr patiesība izrādījusies citādāka.

foto: Facebook
Aleksandra Lapina odiozais tēls vieš šaubas par viņa vēlmi nopietni nodarboties ar politiku.

Maskavas laikraksts „Argumenti Ņedeļi” par šo incidentu pirms pāris mēnešiem, atsaucoties uz neoficiāliem avotiem, rakstīja: „Konkrētajā gadījumā cilvēks bija ne visai psihiski vesels. Policiju izsauca kaimiņi, ar kuriem viņš draudēja izrēķināties. Viņš, atvainojiet, viņus solīja nogalināt. Protams, cilvēki uztraucās par savu dzīvību, un policijai jāreaģē. Viņi atbrauca pēc izsaukuma. Bet Lapins neatvēra durvis, sāka policistus lamāt. Kāpēc te fašisti? Par ko runā šis cilvēks? Protams, ka izsauca arī mediķus. Lapina runa bija galīgi neadekvāta. Tas bija sadzīves konflikts (nevis „politiska lieta”)”.

Pats Lapins šos sev veltītos skarbos vārdus uzskata par apmelojumiem un cieņu aizskarošiem.

Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas Projektu koordinatore Sandra Pastare Jauns.lv pavēstīja: „Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļai nav informācijas par jauniem deputātu palīgiem, kā arī nav pieņemta darbā neviena persona uz štata fotogrāfa amatu.

Attiecīgā persona publicēja, visticamāk, nepatieso informāciju savā privātajā „Facebook” profilā. Savukārt Sabiedrisko attiecību nodaļa nevar kontrolēt lietotāju publicēto saturu sociālajos tīklos. Vēršam uzmanību, ka personas norādītā Rīgas domes „Facebook” lapa nav Rīgas pašvaldības oficiālā lapa, un tā nav saistīta ar Rīgas domes darbību un darbiniekiem”.

foto: Facebook
Aleksandrs Lapins pabijis arī tirdzniecības centrā „Alfa”, kur pirms kāda laika tirgoja Putina režīmu un Krievijas armiju slavinošu garderobi.

Arī pats Lapins sarunā ar Jauns.lv bija spiests atzīt, ka nav nekāds Rīgas domes deputāta palīgs, vēl jo mazāk “štata fotogrāfs”. Vienkārši bija iegājis Rātsnama ēkā un nofotografējies – izveidojis savu fotosesiju. Viņš piebilda, ka nevajagot ņemt par pilnu visu, kas publicēts “Facebook”.
Par Lapina vēlmi „mētāties politiskajos apcirkņos” liecina arī viņa dīvainā informācija sociālajos tīklos – tad viņš strādā PSRS Iekšlietu ministrijā, tad Eiropas Parlamentā, bet nu it kā sācis darboties Rīgas domē.

Rīgas OMON agrāk un tagad

Bijušais Rīgas OMON fotogrāfs Aleksandrs Lapins fiksējis Rīgas omoniešu darbību gan 1991. gada augusta puča laikā, gan arī pēcāk – ...

gallery icon
8