112
2015. gada 7. decembris, 23:01

Par 8 miljonu eiro PVN nemaksāšanu Lietuvā aiztur grupējumu, kurā ir Latvijas pilsoņi

Jauns.lv

ietuvā aizturēti Lietuvas un Latvijas pilsoņi, kas iesaistījušies starptautiskā grupējumā, kurš tiek turēts aizdomās par degvielas pārdošanu un astoņu miljonu eiro, kas iegūti no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) krāpniecības shēmas, slēpšanu.

"Sadarbībā ar Valsts nodokļu inspekciju un Finanšu noziegumu izmeklēšanas dienestu mēs saņēmām informāciju saistībā ar astoņu miljonu eiro PVN nenomaksāšanu valsts budžetā par degvielas pārdošanu, tas ir, par degvielas mazumtirdzniecību," pirmdien preses konferencē teica Kauņas apgabala prokuratūras vecākais prokurors Darjus Valkavičs.

Izmeklēšana sākta jūnijā. Pieci aizdomās turētie aizturēti pagājušajā nedēļā. Četriem no viņiem ir noteikts 10-30 dienu apcietinājums. Tiesībsargājošās institūcijas atklāja, ka aizturētie ir noziedzīgu darbību organizētāji. Trīs no aizturētajiem ir Latvijas pilsoņi.

Izmeklēšanā Lietuvas prokuratūra sadarbojās ar Latvijas tiesībsargājošajām institūcijām. Abās valstīs vienlaikus tika veiktas kratīšanas, kuru laikā tika atrasts aprīkojums un dokumenti, kas apstiprina noziedzīgās darbības, kā arī noziedzīgā ceļā iegūtā nauda.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka noziedzīgā darbība veikta Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Polijā un Rumānijā, viltojot PVN deklarācijas, lai noslēptu ar PVN apliekamus ienākumus.

"Degviela tirgota mazumtirdzniecības tīklā Lietuvas teritorijā. Shēmā izmantoti fiktīvi uzņēmumi Latvijā, kas reālu darbību neveica - par direktoriem bija ieceltas Latvijā un Lietuvā dzīvojošas asociālas personas," pastāstījis Finanšu noziegumu izmeklēšanas dienesta Kauņas apriņķa pārvaldes priekšnieks Alvīds Packevičs. Pēc viņa teiktā, konspirācijas nolūkos šie uzņēmumi laiku pa laikam nomainīti, bet PVN deklarācijās uzrādīti dati par darbībām, kas faktiski nav veiktas - pirkumiem Eiropas Savienības teritorijā.

"Tiek gatavoti procesuālie dokumenti. Šai lietā ir starptautisks elements, un mēs gatavojamies sūtīt pieprasījumus ārvalstīm, lai varētu apturēt finanšu plūsmas un noteikt ierobežojumus kontiem," pastāstījis Valkavičs. Šā iemesla dēļ tiesībsargāšanas iestādes pagaidām neizpauž, kādas kompānijas iesaistītas noziedzīgajā shēmā.

Lietuvas Valsts nodokļu inspekcijas priekšnieka vietnieks Artūrs Klerausks pastāstīja, ka noziegums nācis gaismā, pievēršot uzmanību tendencei, ka degviela mazumtirdzniecības vietās nonākusi nevis tiešā ceļā, bet ar starpnieku palīdzību.

BNS