foto: Ieva Makare/LETA
Rihards Kols: nepieciešams solidarizēties ar Ukrainu un jāpauž stingra nostāja
Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols.
Viedokļi
2019. gada 23. septembris, 16:20

Rihards Kols: nepieciešams solidarizēties ar Ukrainu un jāpauž stingra nostāja

Jauns.lv

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (Nacionālā apvienība) komentējis Ukrainas Augstākās Radas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja paziņojumu, ka Ukrainas delegācija nepiedalīsies Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) rudens sesijā

Rihards Kols atklāj, ka šāda Ukrainas rīcība bijusi paredzama: "Apstiprinājies līdz šim savstarpējās sarunās runātais - Ukrainas delegācija boikotēs EPPA rudens sesiju. Balstoties uz šīm indikācijām un apziņu, ka nepieciešams solidarizēties ar Ukrainu, kā arī pārliecību, ka Latvijai būtu jāpauž stingra nostāja par, mūsuprāt, nepieņemamo EPPA lēmumu atjaunot Krievijas balsstiesības, "Nacionālā apvienība" jau iepriekš Saeimā iesniedza lēmuma projektu par Latvijas delegācijas dalības apturēšanu EPPA līdz nākamajai sesijai. Esmu arī saņēmis apstiprinājumu no Gruzijas kolēģiem, ka arī viņu delegācija nepiedalīsies šīs sesijas EPPA sanāksmēs. Turpmākās dienas runāšu ar Lietuvas un Igaunijas kolēģiem un aicināšu viņus pievienoties mūsu pozīcijai. Tāpat uzskatām, ka Latvijai ir jāpievienojas līdzīgi domājošo valstu pozīcijai un jau šonedēļ jāpieņem Saeimas lēmuma projekts par Latvijas delegācijas EPPA nepiedalīšanos rudens sesijā," pauž Kols.

Jau iepriekš ziņots, ka Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK Saeimas frakcijas deputāti rosināja apturēt EPPA Latvijas delegācijas dalību organizācijas plenārsēdēs līdz 2019. gada sesijas beigām.

Saeimā iesniegtajā lēmuma projektā uzsvērts, ka tiek sagaidīta skaidri izstrādāta plāna un procedūru iekļaušana Eiropas Padomes darba kārtībā, ar ko noteiktu, kā Eiropas Padome var vērsties pret dalībvalstīm, kas ar savām darbībām nonāk pretrunā ar Eiropas Padomes statūtiem un pamatprincipiem.