foto: LETA
Ko prezidents Levits sacīja Vairas Vīķes-Freibergas grāmatas atvēršanas svētkos
Valsts prezidents Egils Levits un eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga piedalās savas grāmatas "The Singer of Songs. On Cognitive Shemas and Sequential Structuring in Longer Latvian Folk Songs" atvēršanas svētkos Latvijas Kultūras akadēmijā.
Sabiedrība
2019. gada 17. septembris, 22:22

Ko prezidents Levits sacīja Vairas Vīķes-Freibergas grāmatas atvēršanas svētkos

Jauns.lv / LETA

Latviešu tradīcijas ir jāceļ gaismā, jāpatur un jādod nākamajām paaudzēm, šodien Vairas Vīķes-Freibergas grāmatas "The Singer of Songs. On Cognitive Schemas and Sequential Structuring in Longer Latvian Folk Songs" atvēršanas svētku uzrunā teica Valsts prezidents Egils Levits.

Vairas Vīķes-Freibergas grāmatas "The singer of songs" atvēršanas svētki viņai mīļu cilvēku klātbūtnē

gallery icon

Uzrunā Levits vērtēja, ka grāmata lielā mērā atspoguļo Vīķes-Freibergas personību, minot trīs aspektus, kas parādās šajā grāmatā. "Tātad šie trīs aspekti, kas atspoguļojas grāmatā, ir: autore ir politiķe, autore ir sabiedriska darbiniece jeb šodien sabiedrisko darbinieku sauc par influenceri (tas ir cilvēks, kura autoritātei ir spēks; arī bez amata, vienkārši tāpēc, ka jūs tā sakāt, un tā tas arī ir). Un trešais aspekts - autore ir zinātniece," teica Levits, norādot, ka šie trīs aspekti parādās Vīķes-Freibergas grāmatā - tā ir zinātniska, politiska un sabiedriski ietekmīga. 

"Šī grāmata ir politiska un kādēļ tā ir politiska? Tādēļ, ka Satversmes ievadā, kas ir mūsu konstitucionālais pamats, ir teikts, ka mūsu identitāte balstās latviešu tradīcijās. Un tas ir politisks viedoklis. Šīs tradīcijas ir jāceļ gaismā, jāpatur un jādod nākamajām paaudzēm, tādēļ arī šī grāmata ir politiska. Tā politiski īsteno Satversmi," teica Levits. 

Viņš arī pauda, ka grāmata ir ietekmīga visās aprindās, kas domā par latviešu nāciju, tradīcijām un par to, kāda ir latviešu identitāte pašos pamatos.