foto: Paula Čurkste/LETA
Finanšu ministrs Reirs aicina pašvaldības izvērtēt to prioritātes, lai risinātu bērnudārzu jautājumu
Finanšu ministrs Jānis Reirs.
Sabiedrība
2019. gada 13. septembris, 12:42

Finanšu ministrs Reirs aicina pašvaldības izvērtēt to prioritātes, lai risinātu bērnudārzu jautājumu

Jauns.lv

Šodien valdības sēdes laikā, kad tika izskatīts jautājums par 2020. gada valsts budžeta prioritātēm, ar lūgumu iekļaut limitu palielinājumu pašvaldībām piešķiramajiem kredītiem, lai pašvaldības ar kredītu palīdzību varētu būvēt jaunus bērnudārzus, vērsās Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) padomniece izglītības un kultūras jautājumos Irēna Dundure.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Dundure norādīja, ka pašreizējais budžets neparedz šādu iespējamību. Savukārt, atbildot uz LPS pārstāves izteikto lūgumu, finanšu ministrs Jānis Reirs norādīja, ka šis jautājums tiks skatīts turpmākā budžeta izstrādes procesā, vienlaikus vēršot LPS pārstāves uzmanību apstāklim, ka pašreiz pašvaldību noteikto prioritāšu sarakstā bērnudārzu būvniecība nav noteikta kā augstākās prioritātes jautājumi, tāpēc Finanšu ministrija sagaida pašvaldību prioritāšu pārvērtējumu situācijas risināšanai, kas ļaus pašvaldībām iespējas realizēt jaunu bērnudārzu būvniecību.

Tāpat Reirs norādīja, ka bērnudārzu jautājums pašvaldību prioritātēs ieņem vien, piemēram, vienpadsmito un pat zemāku vietu no infrastruktūras objektu attīstības realizēšanas prioritātēm, ļaujot noprast, ka tieši šis ir iespējamais šķērslis bērnudārzu jautājuma turpmākajā risinājumā.

Tikmēr LPS pārstāve norādīja, ka sagaida iepriekš noteikto pašvaldību papildus aizņēmumu limita palielinājumu ik gadu septiņu miljonu eiro apmērā, lai nodrošinātu demogrāfiju veicinošu pasākumu īstenošanu, realizējot jaunu pašvaldību pirmskolas izglītības iestāžu celtniecības projektus, ja tiem saņemts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pozitīvs atzinums.

Jauns.lv sazinājās ar finanšu ministru Jāni Reiru, kurš apliecināja, ka bērnudārzu jautājums ir aktuāla problēma Latvijas iedzīvotājiem, kas tiks skatīts turpmākā budžeta izstrādes procesā. “Man, pirmkārt, kā sabiedrības loceklim, kā arī kā finanšu ministram un bijušajam labklājības ministram ir svarīgi risināt jautājumu par pirmskolas izglītības iestāžu jautājumu, lai mazinātu rindas bērnudārzos, atvieglotu raizes bērnu vecākiem. Lai bērna māmiņa vai tētis prognozējami un ātrāk varētu atgriezties ekonomiski aktīvo iedzīvotāju pulkā, lai sekmīgi varētu turpināt savu darba karjeru. Tomēr šis jautājums ir risināms kopā ar pašvaldībām, no kurām sagaidu arī prioritāšu izvērtējumu, lai sasāpējusī problēma Latvijas iedzīvotājiem raitāk tiktu risināta. Jau nākamnedēļ ir paredzēta tikšanās ar LPS pārstāvjiem, kuras laikā šis jautājums noteikti tiks risināts”, pauda Reirs.