Daugavā pie Jēkabpils un Pļaviņām nemainīgi augsts ūdens līmenis
Pļaviņās ledus joprojām ir uz vietas un nekustas, bet ūdens līmenis arī aizvien ir augsts.
Sabiedrība
2017. gada 12. marts, 13:53

Daugavā pie Jēkabpils un Pļaviņām nemainīgi augsts ūdens līmenis

Jauns.lv

Pēdējo stundu laikā Daugavā posmā no Jēkabpils līdz Pļaviņām bijis nemainīgi augsts ūdens līmenis, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvie dati.

Plkst.12 Pļaviņās ūdens līmenis bija 11,29 metri - tikpat, cik piecos rītā. Zeļķos ūdens līmenis cēlies par trim centimetriem, savukārt Jēkabpilī - samazinājies par trim centimetriem.

Daugavpils novadā ūdens līmenis turpina lēnām pazemināties.

Saglabājas ledus sastrēgums pie Pļaviņām un pie Sakas salas, lejpus Jēkabpils. Ja ledus sastrēgums no Sakas salas izkustēsies, iespējama ūdens līmeņa paaugstināšanās Pļaviņās, prognozē hidrologi.

Pļaviņās ūdens līmenis jau kopš piektdienas vakara pārsniedz kritisko robežu - 11,1 metru virs novērojumu stacijas nulles punkta. Naktī no piektdienas uz sestdienu ūdens pakāpās līdz šā gada augstākajai atzīmei - 11,85 metriem.

Krāslavas novadā ūdens līmenis Daugavā praktiski nav mainījies.

2013.gada aprīlī, kad Pļaviņās bija lielākie plūdi kopš HES uzcelšanas, ūdens līmenis pakāpās krietni augstāk, taču virs kritiskās robežas tas noturējās mazāk kā diennakti.

Pļaviņu novadā situācija svētdien salīdzinājumā ar sestdienu nav būtiski mainījusies, ūdens līmenis gan nedaudz krities un no piecām iepriekš applūdušajām mājām dienas vidū ūdenī pamati ir tikai mūzikas skolas ēkai, pastāstīja Pļaviņu novada domes priekšsēdētāja Gunta Žilde (Jēkabpils reģionālā partija).

Žilde skaidroja, ka "ledus joprojām ir uz vietas un nekustas", ūdens līmenis arī aizvien ir augsts. "Joprojām visi dienesti ir uz vietas un dežūrē. Esam gatavi reaģēt, ja notiks kāda kustība upē," teica domes priekšsēdētāja, situāciju raksturojot kā mierīgu.

Jautāta, vai ir kādas aplēses, cik daudz līdzekļu no neparedzētiem gadījumiem pašvaldībai būs nepieciešami postījumu novēršanai, Žilde skaidroja, ka nauda būs vajadzīga, bet precīzi aprēķini būs zināmi vien tad, kad plūdi būs beigušies.

Viņa norādīja, ka pirmdien notiks pašvaldības vadības sēde, kurā tiks apzināta situācija.

Vakar, 11.martā, uz Pļaviņām devās vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK), lai piedalītos Civilās aizsardzības komisijas ārkārtas sēdē un iepazinās ar situāciju plūdu skartajā pilsētā.

"Mēs apzināmies situācijas nopietnību. Plūdu problēma šajā pilsētā nav jauna, tāpēc ar gandarījumu konstatēju, ka vietējā pašvaldība kontrolē situāciju," teica ministrs un uzsvēra, ka gadījumā, ja būs nepieciešamība segt plūdu radītos zaudējumus, Ministru kabinetā tiks pieprasīts finansējums no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.


LETA/Foto: Zane Bitere/LETA