foto: Publicitātes foto
Maijas Rezenbergas personālizstāde “Dokumentālas piezīmes” kultūras pilī “Ziemeļblāzma”
Runā Rīga
2019. gada 3. septembris, 22:25

Maijas Rezenbergas personālizstāde “Dokumentālas piezīmes” kultūras pilī “Ziemeļblāzma”

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

4. septembrī plkst. 17.00. kultūras pils “Ziemeļblāzma” izstāžu zālē tiks atklāta mākslinieces Maijas Rezenbergas pirmā personālizstāde “Dokumentālas piezīmes”. Izstādē būs eksponēti trīs zīmējumu cikli, kuros atspoguļoti mākslinieces personīgie novērojumi dažādās viņai zīmīgās pasaules vietās ˗ Vecmīlgrāvī, Francijā un ASV.

Apkārtējā vide dažkārt tik spēcīgi diktē savus noteikumus, ka mēs kļūstam no tās atkarīgi un vairs neapšaubām apkārt notiekošo. Māksliniece M. Rezenberga nosvērti un apdomīgi ir vērojusi ikdienišķas situācijas, radot trāpīgus, lakoniskus un asprātīgus vēstījumus par cilvēkiem un vidi viņiem un mums apkārt. Tiem, kurus redzam diendienā, bet līdz galam neiepazīstam un neizprotam. Tiem, kuri šķietami tikai aizslīd mūsu acu priekšā, neapzināti atstādami nospiedumus mūsu apziņā, kas liek domāt, ka mēs viņus pazīstam. 

Mākslinieces zīmējumos ir situācijas, kuras izrautas no ikdienības, kļuvušas par groteskiem mūsu pašu spoguļattēliem. Skatītājs nav tikai pasīvs vērotājs, bet tiek izaicināts iejusties, sniegt savu vērtējumu, apšaubīt acīmredzamo un izlemt, piešķirt vai nepiešķirt kādai  situācijai un tēliem nozīmi. Ciklus “Tur, Francijā” un “Tepat, Mīlgrāvī” tuvina stilistiskā un kompozicionālā līdzība. Ja tomēr tūlītēja empātija ar Francijas piļu īpašniekiem un austeru tirgotājiem nav iespējama, tad Mīlgrāvja iedzīvotāju portretējumi ar vieglu smīnu un azartu liek meklēt prototipus realitātē. Savukārt stilistiski atšķirīgais cikls “Leksingtonas vāveres” ir kā kontrastējošs kopsaucējs, kurā gribot negribot redzam līdz absurdam pazīstamas situācijas.

Maija Rezenberga beigusi Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolu un Latvijas Mākslas akadēmiju. Piedalījusies vairākās grupas izstādēs. Šobrīd strādā grafiskā un mēbeļu dizaina jomā ģimenes uzņēmumā. 2017. gadā publicēja savu pirmo ilustrāciju grāmatu “Kas dzīvo Umbrijas mežā?”.

Izstāde būs apskatāma no 5. līdz 28. septembrim kultūras pils “Ziemeļblāzma” izstāžu zālē, katru dienu no plkst. 10.00 līdz 19.00. Ieeja bez maksas.

Tēmas