Latvijā viesojas Sidnejas Latviešu teātris un spēlē mierlaika kabarē
foto: Publicitātes foto
Muzikāli-teatrālā izrāde “Kabarē de Rīga” stāsta par Latvijas galvaspilsētas bohēmu pagājušā gadsimta divdesmitajos un trīsdesmitajos gados.
Kultūra
2019. gada 24. jūlijā, 07:19

Latvijā viesojas Sidnejas Latviešu teātris un spēlē mierlaika kabarē

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Turneju pa Latviju uzsācis Sidnejas (Austrālija) Latviešu teātris, kurš Alūksnē ar izrādi “Kabarē de Rīga” atklāja Latvijas amatierteātru XIV salidojuma izrāžu maratonu. Pēc Alūksnes sidnejieši līdz 18. augustam ar izrādēm viesojas vēl desmit Latvijas pilsētās.

Latvijā viesojas Sidnejas Latviešu teātris un spēl...

Izrāde, kuras režisors ir Jānis Čečiņš, ir veidota pēc starpkaru glaunākās Rīgas viesnīcas – Romas viesnīcas – viesmīļa Aleksandra Bāra atmiņām “Mani skaistākie gadi Latvijā”. Latvijas izrādēs tēlotājiem kā Latvijas preses karalienes Emīlijas Benjamiņas lomas atveidotāja pievienojas arī Nacionālā teātra aktrise Indra Burkovska vai Valmieras teātra aktrise Baiba Valante. Pamatsastāva trupā ir deviņi aktieri un mūziķi no Austrālijas.

1950. gadā dibinātais Sidnejas Latviešu teātris ne pirmo reizi viesojas Latvijā un tajā darbojas 20-30 cilvēki, pārsvarā no tā dēvētās vecās trimdas. Pirmo reizi sidnejiešu latviešu trupa Latvijā viesojas vēl padomju laikā – 1989. gadā. Savos ziedu laikos sidnejieši iestudēja pat astoņas jaunas lugas katru sezonu, bet tagad iestudējumu palicis mazāk - divi trīs gadā. Austrālijas latvieši teātri spēlē no sava pamatdarba brīvajā laikā. Piemēram, “Kabarē de Rīga” režisors un galvenās lomas atveidotājs ilgus gadus ir bijis Austrālijas lielākā piensaimniecības kooperatīva vides aizsardzības departamenta vadītājs un viņš teātri jau spēlē kopš 15 gadu vecuma. Sidnejas latviešu trupas pirmā iestudētā luga bija Mārtiņā Zīverta drāma “Tīreļpurvs”, kura pirmizrādi piedzīvoja 1951. gada 6. janvārī. 

“Kabarē de Rīga” ir par patiesiem notikumiem Rīgā 1920.-1940. gados. Bijušās Romas viesnīcas viesmīļa stāsti uzvedumā papildināti ar aprakstiem no preses, grāmatām un personīgiem nostāstiem ne tikai par notikumiem viesnīcā, bet vispār par izklaidēm Latvijā tajā laikā.

foto: Alūksnes novada pašvaldība
Sidnejas Latviešu teātris XIV Latvijas amatierteātru salidojumā Alūksnē.
Sidnejas Latviešu teātris XIV Latvijas amatierteātru salidojumā Alūksnē.

Sidnejas latviešu izrādi vēl var pagūt noskatīties 24. jūlijā Cēsīs, 25. jūlijā Rīgā, Mazajā ģildē, 28. jūlijā Gulbenē, 1. augustā Limbažos, 2. augustā Ludzā, 8. augustā Kuldīgā, 9. augustā Dobelē, 10. augustā Madonā, 16. augustā Jelgavā un 18. augustā vēlreiz Rīgā - VEF Kultūras pilī.